Dental.bg
Dental.bg
 
Dental.bg
Търсене
 
 
Последни новини
Кофердам

Кофердамът представлява еластично платно, посредством което лекарят по дентална медицина изолира един или повече зъби от останалата, заобикаляща ги среда. Използването на кофердам променя корен

още
Пародонтоза

Пародонтозата е хронично заболяване на тъканите, заобикалящи зъбите (периодонциума), което се предизвиква от микробната флора на устната кухина. Заболяването обикновено трае дълго, а протичането му

още
 
Последни статии от клиниките
Безплатен Стоматологичен Софтуер

Денталният софтуер е вече активен и достъпен през вашия Dental.bg профил. Можете да го откриете в секцията Моят График. Чрез него можете да: - организирате седмичния си график по часове

още
Лекция за пасивни самолегиращи се брекети

Лекцията ще се проведе на 14 Март 2015 г., в гр. София, хотел Шератон, Начало от 9.00 до 16.00 часа. Такса участие - 220.00 лева без ДДС. Таксата включва кафе пауза и обяд. Д-р Pieter V

още
Дентален софтуер в Dental.bg

Съвсем скоро ще стартираме безплатен дентален софтуер, който ще е достъпен за всички профили регистрирани в Dental.bg . Стоматологичнияt софтуер ще ви помогне да въвеждате графика с пациентите си и

още
 
Клиника на месеца
Клиника на месеца - ХИМТРЕЙД  КОМЕТ  ООД   Фирма „ХИМТРЕЙД – КОМЕТ”  ООД е основана през 1996 г. и оттогава съществува като активна компания на българския пазар. Нашата цел е пълно задоволяване нуждите на наш

София
жк.Хиподрума
бул. “Цар Борис III” № 81
02/953 13 10 , 0887 655 588

Рейтинг:
(5,0)
 
 

Френулотомия22 февруари 2015

Френулотомия
Френулотомия преди и след хирургическата интервенция
Френулотомия с дентален мекотъканен лазер

Френуломът е меко-тъканна връзка, която свързва устните и бузите с венечната лигавица. В повечето случаи обект на дискусии е горно-челюстният лабиален френулом, свързващ горната устна с венечната лигавица. Поради своята анатомия и местоположение,той най-често създава проблеми от естетично и пародонтално естество.

Всяко пародонтално и ортодонтско лечение включва определянето на анатомията на френулома, за да се отчете нуждата от неговата корекция. В зависимост от нея, френуломът може да бъде дълъг и тънък или къс и широк и с различна дълбочина на прикрепване.

При раждането на човека, френуломът на горната устна се простира от нея до инцизалната папила в предния край на твърдото небце. В процеса на развитие на лицевия череп и горната челюст, краят, заловен за инцизалната папила, се измества напред в посока на устното преддверие. Поради индивидуалното развитие на човека, в края на оформянето на лицевия череп и зъбните редици, тази точката на залавяне може да има различно местоположение – инзицалната папила, венечният ръб и венечната лигавица.

Френуломът, свързан с папилата, не позволява на горните централни резци да осъществят контакт помежду си при оформянето на зъбните редици. Това е честа причина за образуването на естетичния дефект диастема. При тези случаи, за корекция на диастемата, се налага извършването на френулотомия.

Когато френуломът се свързва с венечния ръб, може да се появи проблем от пародонтално естество. Когато устните се разтягат, френуломът понася напрежение, което води от опъване на венечния ръб, в следствие се причинява отдръпване на венеца и с времето дори оголване на зъбния корен. За да се предотвратят тези последствия, се препоръчва навременната корекция на френулома чрез френулотомия.

Френулотомията е лека интервенция, целяща корекция на контура на френулома. При нея, в зависимост от случая, се променя дължината на френулома или неговата залавна точка. Съществуват два основни метода за извършването на процедурата: посредством скалпел или хирургични ножици и посредством мекотъканен лазер.

Хирургичната интервенция се извършва под местна анестезия. Френуломът се захваща с хемостатичен инструмент  и с помощта на скалпел или хирургични ножици се кореагира неговият контур. След интервенцията се поставя хирургичен шев за 7-10 дни. Манипулацията е кратка и безболезнена.

При френулотомията посредством мекотъканен лазер не се налага поставянето на анестезия. Процедурата е напълно безболезнена. Поради атравматичността на метода не се налага и поставянето на хирургичен шев след извършването на процедурата. По-малката травматичност и по-краткия регенерационен период налагат предпочитането и по-честото извършване на френулотомия посредством мекотъканен лазер.

В случаите, когато се налага извършването на френулотомия в комбинация с ортодонтско лечение, френулотомията се извършва след ортодонтското лечение. Зарастването на тъканите след френулотомията се използва като допълнително средство за ретенция на зъбите в новото им положение.
          


Коментари

Коментирайте първи тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате

 
 

© 2015 Dental.bg Всички права запазени За контакт: info@dental.bg                               DentaGama.com

Dental.bg
Dental.bg