BPA може да се отделя чрез слюнката и урината след поставяне на композитна обтурация

февруари 06, 2013, Дентал Трибюн БГ

Материалите за зъбни обтурации на основата на смоли могат да предизвикат сърдечни проблеми (Снимката е предоставена от botazsolti/Shutterstock)
Материалите за зъбни обтурации на основата на смоли могат да предизвикат сърдечни проблеми (Снимката е предоставена от botazsolti/Shutterstock)
by Dental Tribune International

 

Бисфенол A (BPA) е органично съединение, използвано в продукцията на бутилки за напитки и дентални полимери. Учените установяват повишени нива в слюнката и урината до 30 часа след поставяне на обтурация, което сочи, че химикалът известно време се просмуква и отделя чрез телесните течности след поставяне на композити на основата на смоли.

 

След като предишни проучвания докладваха, че големи концентрации на ВРА се откриват в слюнката след поставяне на силанти, учените си поставили за цел да установят дали подобни промени се наблюдават в слюнката и урината и след поставяне на дентални композити. 

В настоящото проучване те изследвали концентрациите на ВРА и пет свързани с обтурациите съединения в 151 проби от слюнка и 171 проби от урина, събрани от мъже и жени преди и след поставянето на дентални композити. Обтурирани са 264 зъба (123 предни и 141 задни зъба), като при всеки пациент бяха използвани по около 120 мг композит. 

Учените наблюдавали, че слюнчените концентрации на BPA се покачват около един час след поставянето на обтурацията, като в повечето случаи отнема осем часа, за да се възстановят нивата до тези преди слагането на материала. Те допълват, че някои съединения продължавали да се отделят от композита след поставянето му, като биват открити в повишени концентрации в урината 9 до 30 часа след възстановяването на зъба.
В допълнение слюнчените концентрации на BPA били по-ниски, ако е използван кофердам. Кофердамът не е оказал влияние върху концентрациите в урината. Учените заключават, че са необходими по-дългосрочни изследвания, за да се установи как всъщност ВРА се абсорбира от тялото.

Според Центъра за превенция и контрол на заболяванията ефектите от ВРА върху човешкото здраве не са проучени. Някои изследвания показват, че веществото засяга възпроизводителните системи при лабораторни животни. Проучване, публикувано през януари от Медицинския факултет на New York University, показва, че дори ниските нива на ВРА могат да изложат децата и юношите на по-висок риск от сърдечни и бъбречни заболявания.

Според анкета, публикувана от Американската дентална асоциация, композитите на основа на смоли са най-широко използваният възстановителен материал през 2000 г. Данните показват още, че около 121 милиона композитни възстановявания са поставени през 2006 г. в сравнение с 52 милиона амалгамени обтурации за същия период.

Изследването беше проведено от учени от National Institute of Dental and Craniofacial Research. Публикувано е в декемврийското издание на Journal of the American Dental Association.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com