Учени подобряват успеваемостта на зъбните имплантати

февруари 07, 2013, Дентал Трибюн БГ

Новото покритие може да е предимство при хора с дефицит на алвеоларна кост. (Снимката е любезно предоставена от RUVID)
Новото покритие може да е предимство при хора с дефицит на алвеоларна кост. (Снимката е любезно предоставена от RUVID)
by Dental Tribune International

 

Испански учени развили технология за покритие за имплантати с нов биоразградим материал за хора с недостатъчно количество на костта. Според изобретателите тази иновация ще повиши също така общия процент на успех на имплантатите, тъй като подобрява биосъвместимостта и намалява времето за остеоинтеграция.

 

По-възрастните хора, хората с остеопороза, пушачите, диабетиците или хората с новообразувания понякога не са добри кандидати за дентални имплантати, тъй като не във всички случаи се осъществява успешна интеграция. Докато титаниевите имплантати отнемат поне два месеца, за да се захванат в костта, новият прототип, създаден в Universitat Jaume I in Castellón и University of the Basque Country в Bilbao, намалява този период. Така короната, заместваща видимата част на зъба, може да бъде поставена по-рано, което позволява на пациентите да възвърнат нормалната си функция по-бързо.

„Покриваме имплантата с биоразградим материал, който се разтваря след контакта с костта. По време на този процес се освобождават силициеви съединения и други биоактивни молекули, които индуцират костното образуване“, обясни Julio José Suay, координатор от изследователската група Polymers and Advanced Materials. „Това е иновативна линия проучвания. Сега познатите имплантатни системи използват увеличаващата се грапавост на имплантатите с цел улесняване на остеоинтеграцията. „След изследвания in vitro с клетъчни култури и различните биоматериали учените продължили с опити при животни, докато не стигнали до най-добрите резултати на прототипа. Следващата фаза е клиничната оценка с цел да се достигне до наличния на пазара стерилен продукт в следващите две до три години.

Екипът има за цел да подобри успеваемостта на денталните имплантати, особено при хора с дефицит на алвеоларна кост. Ако не се вземат мерки след загубата на зъб, може да се стигне до поредица от биомеханични проблеми, например промяна на дъвкателната равнина, промяна в позициите на зъбите и образуване на диастеми. Това може да доведе от своя страна до пародонтални заболявания като гингивит и пародонтит, които застрашават зъбозадържащите структури и могат да станат причина за загуба на още зъби. Освен пълното възстановяване на дъвкателната функция и социалния аспект на проблема изброените усложнения са редица други причини, които дават отговор защо е толкова важно да се заместят изгубените зъби.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com