Експерти настояват предупрежденията върху безалкохолните напитки да включват риска от кариес

февруари 07, 2013, Дентал Трибюн БГ

Според ново проучване момчетата в Австралия консумират повече подсладени напитки в сравнение с момичетата. (Снимка: dundanim/Shutterstock)
Според ново проучване момчетата в Австралия консумират повече подсладени напитки в сравнение с момичетата. (Снимка: dundanim/Shutterstock)
by Dental Tribune International

 

Ново проучване разкрива, че повече от половината от децата в Австралия консумират подсладени напитки, което ежедневно допринася за развитието на зъбен кариес. Ето защо изследователите смятат, че трябва да се включат предупреждения върху етикетите на подсладените напитки относно съществуващия риск за денталното здраве с цел да се повиши съзнанието за тяхното въздействие върху зъбите на децата.

 

Проучването е проведено от изследователи от Факултета по дентална медицина към University of Adelaide върху 16 508 деца на възраст от 5 до 16 години, които са посещавали учебните клинични зали в периода от 2002 до 2005 година. 
Откритие относно денталното здраве на децата във връзка с техния социален статус и консумацията на подсладени напитки показва, че децата, които ги консумират повече, са момчета с нисък социален статус, от малки населени места и мият зъбите си нередовно.

Данните показват, че 56% от децата пият поне по една подсладена напитка на ден. Средно около 13% консумират три или повече безалкохолни или фитнес напитки на ден. Зъбният кариес е с 46% по-разпространен при тези деца в сравнение с деца, които не приемат подсладени напитки. Учените откриват още, че децата с нисък социален статус консумират 60% повече подсладени напитки в сравнение с останалите.

„Зъбният кариес носи значителни социални, физически и здравни негативи и ние смятаме, че рискът от развитие на кариес трябва да бъде включен като предупреждение за приема на подсладени напитки“, споделят учените.

Те наблюдават още, че консумацията на флуоризирана вода значително намалява връзката между безалкохолните напитки и развитието на зъбен кариес.

В заключение допълват: „Искаме да се уверим, че децата се излагат все по-малко на действието на подсладени напитки и имат по-добър достъп до флуоризирана вода, което ще има за резултат значително подобряване на денталния им статус“.

Проучването е със заглавие Water fluoridation and the association of sugar-sweetened beverage consumption and dental caries in Australian children и е публикувано на 17 януари в предпечатното онлайн издание на American Journal of Public Health.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com