Какво е анафилактичен шок?

05 март, 2015


Какво е анафилактичен шок?
Анафилаксия - анафилактичен шок

Анафилактичният шок (анафилаксия) е животозастрашаваща алергична реакция, касаеща пряко вас и вашия лекар по дентална медицина.Тя може да бъде предивикана както от храни, ухапвания от насекоми или контакт с латекс, така и по време на стоматологично лечение при поставяне на упойка.

Анафилаксията представлява много силна алергична реакция. Телата на някои хора, са чувствителни към определени вещества (алергени) и проявяват алергична реакция към тях. Тази реакция сама по себе си представлява защитна реакция на организма към алергена. На мястото на контакта с дразнителя се появява зачервяване, понякога и подуване, често придружени от сърбеж или болка. При нормално протичаща алергична реакция, имунната система проивежда специфично вещество (антитяло), борещо се с алергена, с който организмът е в контакт. Анафилаксията представлява многократно увеличена по сила алергична реакция засягаща не само зоната на контакта с алергена, но и общото състояние на организма. Понякога човешкото тяло може да не реагира при първи контакт с конкретния алерген, но при повторни случаи е много по-вероятно да произведе необходимите за алергичната реакция антитела. При повторно свързване на алергена с антителата се образува много голямо количесто хистамин, който предизвиква характерните за анафилактичния шок симптоми. Макар най-често алергичната реакция да се проявява само в една област от тялото, има случаи, при които в едно и също време са засегнати няколко области.

Обикновено симптомите се проявяват между 5 и 30 минути след контакта между тялото и субстанцията, към която то е алергично. Има обаче случаи, при които реакцията се проявява часове след като е бил установен контактът. Първите признаци на анафилаксията се проявяват като сърбеж в областта на очите или дори цялото лице. Появяват се кожни зачервявания, подувания и отоци. След няколко минути гърлото и устата се подуват, а дишането, говорът и преглъщането се затрудняват, появяват се болки в корема, повръщане, диария. Ако не се предприемат незабавни, спешни мерки, състоянието се влошава и се получават изменения в сърдечния ритъм, спонтанно чувство на слабост, дължащо се на пониженото кръвно налягане, шок, които довеждат до състояние на колапс, загуба на съзнание или смърт.

Най-често анафилактичен шок може да бъде предизвикан от храна или лекарства. Най-силно алергенни са ядките, морските храни (особено скариди и омари), млечните продукти и яйцата. Има случаи, в които анафилаксията се появява заради физическа активност, изършена след приемането на някоя от тези храни. Не бива обаче да бъдат пренебрегани и ухапванията от насекоми (най-често пчели и оси), които също могат да предизвикат алергичната реакция.

При изпадане в състояние на анафилактичен шок има само един въможен начин да бъде оказано противовъздействие на алергичната реакция – инжекция адреналин. Според изследвания е установено, че най-подходящото място, на което да бъде поставен адреналинът, е предната част на бедрото. След това незабавно трябва да бъде повикан екип на спешна помощ, който да проведе незабавно, съпътстващо адреналина, лечение.

За да се диагностицира рискът от алергична реакция, е необходимо да бъдат направени изследвания от алерголог. Трябва да се има предвид обаче, че хора, които са изпадали в състояние на алергична реакция преди, без значение от причината, са по-застрашени от изпадане и в състояние на анафилактичен шок. Всякакви промени в и по тялото, получени при контакт с минимално количество от някаква субстанция, може би са знак, че в по-големи количества може да бъде предизвикана реакция. Хората с астма също са поставени в по-висока рискова категория.

Всички, алергични към някоя от субстанциите, които е възможно да предизвикат анафлактичен шок, трябва винаги да носят със себе си готова спринцивка с адреналин. Важно е хората в рискови категории да запознаят себе си и бликите си със симптомите, които помагат за разпознаване на реакциите при анафилактичен шок и методите, по които се поставя адреналинът. Пациентите са длъжни да уведомяват лекуващите си лекари по дентална медицина, преди каквато и да е манипулация, ако са алергични към която и да е лекарствена субстанция. 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com