Как да си почистя протезите

01 април, 2020


Как да си почистя протезите
Как да си почистя протезите

Почистването на протезите Ви, независимо дали е частично или цялостно, е съществен аспект от устната хигиена. Всъщност трябва да следвате специфична рутина на почистване, така че протезите Ви да не причинят дентално заболяване. Хранителните частици не само залепват за зъбите, а и има вероятност да заседнат под протезите. Те ще се развалят бързо и ще причинят лош дъх, рани и възпаления в устата Ви. Запомнете, че трябва да миете и естествените си зъби, венци и език преди да си сложите протезите, така че да не останат вредните бактерии в устата.


Най-важното нещо, което да имате напредвид е, че трябва да държите протезите си внимателно, тъй като могат да се повредят лесно. Уверете се, че имате кърпа под ръка, когато чистите протезите си, тъй като могат да се счупят или огънат, ако ги изпуснете случайно. Като алтернатива, можете да напълните мивката с вода, така че протезите да не ударят повърхността, ако бъдат изпуснати. Приставките на протезите също могат да се огънат при грубо боравене, при което може да е необходимо да се поправят.


 

Протезите трябва да се изчистват с четка поне веднъж на ден. Винаги използвайте мека четинеста четка за почистване на протезите, тъй като твърдата четинеста четка за зъби може да остави драскотини и да ги износи по-бързо. Ако използвате лепило за протези, тогава трябва да премахнете лепилото, докато си миете протезите, а също и от устата си, за да предотвратите гниене.

 

Можете да използвате вода, паста за зъби или гел, предназначен специално за дентални протези. Не използвайте обикновени абразивни пасти, избелващи пасти или избелващи агенти, тъй като могат да увредят протезите. Почистващите агенти като сода за хляб, оцет или белина също трябва да се избягват. Те могат да одраскат повърхността на протезите или да избелят цвета на протезата, правейки го неприятен за гледане. Спомнете си, че акрилът, използван за направата на протезите, е много по-мек от емайла на естествените зъби.

 

Оставете ги да се киснат в разтвор за протези или обикновена вода, когато не се използват, тъй като изсъхналите протези започват да се ронят и е по-вероятно да се напукат или счупят. Ако протезата Ви има метални компоненти, не използвайте разтвор, който да съдържа хлор, тъй като ще потъмнее. Попитайте зъболекаря си за подходящ разтвор за накисване.

 

Трябва да измиете протезите си преди да си ги сложите, така че да не остане разтвор за накисване по тях. Тези разтвори имат химикали, които могат да навредят на здравето Ви. Но никога не използвайте топла вода, тъй като може да увреди акрилните протези, довеждайки до загубване на формата им.

 

Протезите трябва и да се измият с вода след всяко хранене, за да не останат остатъци от храна, заседнали в тях. Миенето на течаща вода ще гарантира, че не остават хранителни частици или разтвор за накисване по протезата. Също така изплаквайте устата си преди да си сложите протези отново за напълно свежо чувство.

 

Не забравяйте да измиете естествените си зъби, венци и език с обикновена паста за зъби, така че да не останат бактерии в устата Ви, като така ще запазите цялостната си устна хигиена, както и ще поддържате свеж дъх. Трябва да почистите устата си дори да имате цялостни протези и никакви естествени зъби.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com