Как се използва медицинска маска за лице

15 март, 2020


Как се използва медицинска маска за лице
Респираторната маска защитава от въздушни патогени. Маска N95 се използва от тези, които боравят с токсични материали, но това затруднява дишането
Санитарна маска за лице. Санитарната маска е ефективна и защитава от корона вируси, само ако е сложена върху устата и носа

С началото на болестта Коронавирус (COVID-19), заразите са в ума на всеки. Хората по цял свят търсят и прилагат най-добрите начини да предотвратят разпространението на болестта. Носенето на медицински маски за лице (санитарни маски) може да е силно ефективно, но само ако правилната маска е използвана както трябва. Ето какво трябва да знаете за медицинските маски и как да ги използвате.

 

Еднократни маски за лице


Еднократните медицински маски за лице, одобрени от Агенцията за контрол над храните и лекарствата (FDA) на Съединените американски щати, са често използвани от лекари, медицински сестри, зъболекари и други медицински лица при лечение на пациенти. Еднократните маски имат три слоя. На външния слой, често син или зелен, има течен отблъскващ слой. Централният слой е филтрираща бариера за микроби. А вътрешният слой би трябвало да абсорбира вдишани течности, в противен случай те ще се събират в маската и ще намалят ефективността ѝ. Тези маски са разработени, за да предотвратят излизането на капчици телесна течност от носа и устата на носителя. Когато са в комплект с очила, те защитават този, който ги носи от пръски кръв или телесни течности от другите, както когато пациентът говори, кашля или киха. За нещастие, тези видове маски не защитават от вдишването на въздушни частици.

 

Стъпки за използване на еднократна маска за лице правилно


1. Изберете подходящия размер маска. Повечето еднократни маски са в размери за деца и за възрастни.

 

2. Преди да пипате маската, се уверете, че ръцете Ви не са замърсени. Използвайте дезинфектант за ръце или изцяло измийте ръцете си със сапун и топла вода за 20 секунди и ги подсушете.

 

3. Извадете маската от кутията и я прегледайте за видими дупки или разкъсвания от двете страни на маската.

 

4. Определете коя страна на маската е отгоре. Повечето маски имат по-твърд ръб и метална лента. Това е горната част на маската, предназначена за оформяне на носа.

 

5. Определете коя страна на маската е предната. Обикновено оцветената страна на маската е предната, а бялата страна е тази, която докосва лицето. Уверете се, че следвате инструкциите на производителя на опаковката. Не използвайте медицинската маска за лице отвътре навън.

 

6. Не докосвайте маската отново, докато не сте готови да я свалите. Когато я сваляте, не докосвайте предната част на маската, тъй като може да е натрупала бактерии. Докосвайте само връзките или връзките за уши, когато я сваляте. Веднага изхвърлете маската и изцяло измийте ръцете си. Не носете маската по друг начин освен според инструкциите на производителя на кутията. Не използвайте повторно еднократна маска за лице.

 

N95 Респираторни маски


Респираторът действа най-добре, като защитава от въздушните патогени. Респираторните маски N95 са сертифицирани от Национален институт по здраве и безопасност на работното място, както и Центровете за контрол на болести. Тези респиратори се наричат N95 маски, защото филтрират 95 процента от въздушните частици като прах, минерали и биологични частици. Те често се използват от онези, които боравят с токсични материали, а здравните работници ги използват и за защита от въздушни патогени като туберкулоза и антракс. Те са добър начин да защитите дробовете и цялостното си здраве, но тъй като правят дишането Ви по-затруднено, трябва да говорите с лекар преди да използвате тази предпазна мярка.

 

Стъпки за използване правилно на респираторна маска N95


1. Изберете правилния размер на респиратора. Трябва да пасва на лицето и да образува пълно запечатване около носа и устата без пропуски. Размерите обикновено варират от екстра малки до големи.

 

2. Цялостно мийте и изсушавайте или дезинфекцирайте ръцете си преди да си сложите маската, така че да не я заразите преди да я използвате.

 

3. Обхванете маската с една ръка, като се опитвате да не докосвате външния ръб. Покрийте устата и носа си. Дръпнете долната връзка над главата си и закрепете за врата. Тогава дръпнете горната връзка над главата и закрепете над ушите. Наместете връзките, така че маската да застане добре и удобно на лицето.

 

4. Моделирайте частта за носа между очите,  така че да няма пропуски. Сложете ръцете си около ръба на маската и поемете въздух, за да тествате запечатването. Ако чувствате изтичане на въздух, променете положението на връзките или моделирайте наново частта за носа.

 

5. Не докосвайте предната част на маската, за да я свалите. Просто сложете долната връзка над главата си и я оставете да виси отпред. Тогава дръпнете горната връзка над главата си.

 

6. Ако не се използва в медицинска среда, съхранявайте маската в чиста торбичка или контейнер, който може да се запечатва за повторна употреба. Ако маската е била използвана в медицинска среда, веднага я изхвърлете.

 

Правилното носене на медицински маски за лице може да Ви помогне да се защитите от някои болести. А ако сте болни и имате нужда да сте покрай останалите, правилното носене на маска може да помогне да защитите и онези около Вас. Но по време на пандемия, просто носенето на маска не стига. Превантивните мерки трябва да включват и правилна хигиена на миене на ръцете, избягване да се докосват очите, носа и устата, респираторен етикет и „маниери на кашляне“, избягване на тълпите и възможните източници на инфекция и оставане вкъщи, ако сте болни, за да се минимизира контакта Ви с други.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com