Какъв дезинфектант за ръце е най-ефективен срещу Коронавирус?

04 април, 2020


Какъв дезинфектант за ръце е най-ефективен срещу Коронавирус?
Какъв дезинфектант за ръце е най-ефективен срещу Коронавирус?

Хигиената на ръцете има много важна роля за предотвратяване разпространението на широк спектър от патогени, особено в здравните заведения. С избухването на епидемията от Коронавирус от рафтовете изчезват антибактериалните сапуни и дезинфектанти, а това води до прекъсване на доставките в много райони по целия свят. Но не всички дезинфекциращи средства са еднакво ефективни срещу коронавируса.

Без значение колко гладка се усеща кожата по пръстите и ръцете, тя е грапава, неравна и има много ивици. Тези микроскопични ивици са идеални за попадането и прикрепянето на вируси, с размер на наночастици, които след това се прехвърлят в по-уязвимите клетки в носа, устата или очите. Ето защо щателното измиване на ръцете и дезинфектантите са толкова важни, както и да се избягва колкото може повече докосването на лицето.

Много вируси, включително новият коронавирус, са самостоятелно сглобени наночастици. Вирусът обикновено се прехвърля от ръцете и навлиза в тялото през носа, устата или очите, където се прикрепя към уязвими клетки. Мембраната на вируса се слива с мембраната на клетката, след което освобождава генетичен материал, наречен РНК, отвлича клетката и започва да се размножава и разпространява.

Външният липиден двоен слой (съставен от протеини, подобни на шипове, обвивни протеини и мембранни протеини) е най-слабата част на вируса. Сапунът съдържа мазниноподобни съединения, наречени амфифили. Те са подобни на липидите на мембраната на вируса и се свързват с тях, при което ги разделят. След като липидният слой се разтвори, механично принуждава вируса да се отдели от кожата и да се разпадне. Това е причината Центровете за контрол на заболяванията и превенция (ЦКЗП) да препоръчват измиването на ръцете с обикновен сапун и топла вода за 20 секунди като най-добрият начин за механично отстраняване на патогени. Този начин намаля риска от заболяване и предотвратява разпространението на инфекции.

Алкохолът е друг отдавна известен дезинфектант, който се използва за дезинфекция на ръцете от 1880г. Правилното алкохолно съдържание ефективно разтваря липидната мембрана и вируса. Ето защо антибактериалните гелове често съдържат висок процент етанол, изопропанол, N- пропанол или комбинация от тези вещества. Тези продукти са ефективни само когато има правилна концентрация на алкохол.

Когато нямате възможност да измиете ръцете си със сапун и вода, ЦКПЗ препоръчва антибактериални дезинфектанти със съдържание минимум 60% етанол или 70% изопропанол. За здравни заведения ЦКПЗ препоръчва антибактериални дезинфектанти със съдържание на повече от 60% етанол или 70% изопропанол. Антибактериалните гелове за ръце с по-малко съдържание на алкохол ще бъдат по-малко ефективни и няма да премахнат всички видове микроби. Кашлянето или кихането в ръцете изисква повече от антибактериален гел. Това е така, защото той няма да подейства толкова ефективно срещу мукусът, който спомага за защитата на микробите. Ето защо първият избор трябва да бъде измиването на ръцете, а антибактериалните гелове са практична алтернатива, когато нямате достъп до сапун и вода.

Според Американската администрация по храните и лекарствата и Центровете за контрол на заболяванията и превенция, хората не трябва да опитват да направят свой дезинфектант, защото не само може да бъде неефективен, но и домашния дезинфектант може да доведе до изгаряне на кожата, особено ако е направен неправилно. За подпомагане разпространението и предпазване на общественото здраве, Американската администрация по храните и лекарствата актуализира ръководните документи за приготвяне и съставяне на някои продукти за дезинфекция на ръце с алкохолна база.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com