Каква е разликата между дентален лост, луксатор и периотом?

06 март, 2020


Каква е разликата между дентален лост, луксатор и периотом?
Денталният лост се използва за повдигане на зъба от зъбната алвеола (килийките в челюстите, където се поместват корените на зъбите)
Денталният луксатор се използва с въртеливо движение, за да отдели зъба от периодонталния лигамент
Денталният периотом е фин зъболекарски инструмент, който се вкарва с въртеливо движение, за да изкара зъбни частици от гнездото на зъба
Денталният лост се използва със силово движение, за да извади зъба от зъбната алвеола. Това може да увреди меките тъкани и стените на алвеолата
Денталният луксатор е по-щадящ към меките тъкани и стените на алвеолата, защото се използва с въртеливо движение, за да повдигне зъба от гнездото му
Периотомът се използва като се вкарва с вертикално движение, без да се прилага допълнителна сила. Той запазва меките тъкани и стените на зъбните aлвеоли

Денталният лост, луксаторът и периотомът са все инструменти за екстракция на зъби. Всеки е оформен по различен начин, според собствената си уникална функция. Екстракцията на зъби е една от най-често срещаните процедури, извършвани от зъболекар. Интелигентното използване на тези инструменти гарантира минимални поражения върху околните костни структури и съседните зъби. Екстракцията на зъби често е последвана от поставяне на импланти или протези, което изисква определена степен на цялост на костите и меките тъкани. Това е възможно само когато има изключително минимално увреждане на мястото, където е изваден зъбът.


Дентален лостЛостовете се използват за повдигане на зъба от гнездото му (зъбна алвеола). Те са издръжливи и здрави с дебели връхчета и са проектирани да издържат на силата, необходима за самия процес на повдигане. Основната им функция е да разклатят зъба преди екстракция с форцепс. Обикновено лостът се подпира на зъбната алвеола - гнездото на зъба), който ще бъде изваден. Съседният зъб може да се използва като опорна точка, само ако той също трябва да бъде изваден, тъй като силата, прилагана по време на екстракция, може да го повреди.
Съществуват няколко вида лостове, които могат да бъдат широко класифицирани като прави, триъгълни и с извит връх. Всеки от тях има малко по-различна форма и предназначение.


Луксатори


Луксаторите наподобяват лостове по форма, но техните връхчета са по-деликатни от тези на лостовете. Тъй като връхчетата са тънки и остри, те могат да се счупят, ако се приложи сила по време на екстракция. Но в същото време, тънката им форма позволява лесно да се вмъкнат в тясното апикално пространство.

 


ПериотомПериотомът е друг инструмент за изваждане на зъб с много тънък връх. Тъй като има заострено острие, той може да бъде поставен в пространството между зъба и заобикалящата го кост. Той леко компресира костната структура, което позволява по-добър достъп до периодонталния лигамент, който след това може да бъде срязан с лекота.

 

 

Сравнение между лост, периотом и луксатор


Лостовете се използват с движение за повдигане, докато луксатори с въртеливо движение. Тъй като върховете на луксаторите са остри, те прерязват периодонталния лигамент чисто. От друга страна, лостовете претъркват и разкъсват периодонталния лигамент. Използването на лостове е свързано с повече наранявания на денталната алвеола, поради използваната сила за повдигане. Луксаторите действат като клин, който отделя повредения зъб от периодонталния лигамент и костната тъкан. Тъй като те разширяват гнездото на зъба, след това е лесно внимателно да се извади зъба с клещи. Периотомите, благодарение на острия си връх, се използват за вертикална луксация, при която не е необходима сила.
Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват пациентите, е разкъсването на венците, при което е нужно време за заздравяване. Освен това, използването на сила до известна степен уврежда костната алвеола или дори може да причини фрактура на букалната стена.  Използването на правилния инструмент за екстракция гарантира минимално увреждане на околната мембрана и костната структура. Това гарантира правилното зарастване на рани с по-малко усложнения. Прецизното изваждане на зъба гарантира по-бързо възстановяване и по-малко болка за пациента. Употребата на периотом е намалила до голяма степен усложненията при вадене на зъби.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com