Какво е стоматологичен гладък път?

25 май, 2020


Какво е стоматологичен гладък път?
Малки ендо инструменти се вкарват по цялата дължина на канала, за да се създаде път за по-големите ендодонтски пили
Стоматологичният гладък път е първият етап от механичното инструментиране на кореновия канал
Гладкият път е необходим в стоматологията и ендодонтията, за да могат инструментите да се плъзгат лесно до пълната работна дължина на кореновия канал

Процедурата за кореново лечение на зъб е една от най-често срещаните процедури на лечение за инфектиран зъб. Основната цел на това лечение е да се изчисти зъбът от всички инфекциозни микроорганизми чрез цялостно почистване на кореновия канал. Лечението на коренови канали в стоматологията се изучава от ендодонтията (ендо - вътре, донт - зъб). Ендодонтия е клона на стоматологията изучаващ вътрешността на зъба и лечението на кореновата система.

 

За да се почисти кореновият канал, зъболекарят открива отворите на кореновите канали, достигайки до инфектирата част на зъба. Тези отвори се наричат орефициуми. Щом орефициумите бъдат открити, малки подобни на игли инструменти, наречени ендедонтски пили, се използват, за да се почисти каналът. Обаче кореновите канали не са еднакви за всеки зъб. Освен това при един и същ зъб анатомията на кореновия канал може да варира много. Затова преди да започнете с дезинфекцията, е необходимо да се проправи пътят на канала, за да се почисти по-ефективно.

 

Представете си, че отивате във воден парк и има част от пързалка, която е спираловидна или извита. От момента, в който сядате на пързалката, до частта, в която се плисвате във водата, атракцията е със свободен поток. Пускате се по водната атракция чак до долу без да правите никакви усилия. По същия начин ендодонтната пила трябва да се плъзга от канала чак до крайната точка на кореновия канал. Това се нарича гладък път. Терминът идва от английския термин glide path (глайд пат) и означава гладък път/пътека.


За да се създаде гладък път, каналът първоначално се обследва с ендодонтска пила. Най-често използваните пили се наричат К-пили. Щом се достигне крайната точка, се правят къси вертикални движения с тези пили, за да се изчистят инфектираните тъкани в кореновия канал. Понякога зъболекарят може дори да завърти пилите в различни извиващи движения, за да уголемят канала постепенно. Огромно предизвикателство за зъболекаря е това, че вече създадения гладък път позволява използването на по-големи пили без риск каналът да се перфорира.

 

Крайната цел за създаване на успешен гладък път се постига, когато ендодонтната пила, обозначена като "No.10", може свободно да влезе в канала до неговия край. Това се постига използвайки различни химикали, наречени "ириганти". Тази промивка помага да се промият и разтворят остатъците от инфектираните тъкани и частиците образувани при преработка на кореновите канали. Комбинацията от това механично пилене и химическа промивка може да е по-ефективна, когато се използват ротативните инструменти. Това са инструментите, при които пиленето е автоматизирано. Това служи за две цели. Първо, намалява общото време на процедурата. Второ, намалява нивото на изтощение на ръцете, което обикновено се появява при зъболекарят, докато използва ръчни пили.

 

Най-често използваните пили, използвани при тези ротативни системи, са направени от никел и титан (NiTi). NiTi сплавта е допълнение към свойството на еластичност на ендодонтната пила. Тя води до това, че пилата се върти в кореновия канал по-свободно в сравнение с пилите изработени от друг тип сплави. Много пъти зъболекарите често са изправени пред дилемата дали да използват ръчна или ротативна пила. Отговорът е, че комбинацията от двете дава най-добър резултат. Препоръчително е ръчната пила първо да създаде свободен път без съпротивление - т.нар. глайд пат или гладък път. След създаването на този гладък път, ротативната пила разчиства препятствията, адаптирайки се към формата на канала.

 

Правилният гладък път е залегнал в основата на успешното лечение на кореновите канали. Само когато гладкият път е наличен, зъболекарят може успешно да почисти и запълни кореновите канали на зъба. Установяването на гладък път може да помогне при постигане на нещо, познато като 3-D почистване. Точно както предполага името, каналът може да се почисти във всичките три измерения с ротативна пила, докато ръчните пили подготвят път, който позволява необезпокоявано действие с въртящ момент на ротативните пили. Освен това чрез образуването на гладкия път (глайд пат, от англ. - glide path), оригиналната анатомия на кореновия канал се променя минимално.

 

Накратко, гладкият път гарантира, че върха на ендодонтната пила не е възпрепятстван по пътя си до крайната точка. Това гарантира, че използваната пила може да приеме формата на канала за ефикасно подготвяне на канала преди да бъде окончателно запечатан и запълнен. Така гладкият път е залегнал в основата на успешно лечение на кореновия канал.
 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com