Какво е Тут мус (Tooth Mousse)?

08 януари, 2021


Какво е Тут мус (Tooth Mousse)?
Тут мус е дентален реминерализиращ гел, произведен от зъболекарската фирма GC
Нанасяне на гел Тут мус в устата на пациент
Тут мус е професионален дентален продукт за заздравяване на емайла
GC Tooth Mousse (Тут мус) е комбинация от реминерализиращи агенти, комбинирани под формата на гел. Използва се от стоматолози за лечение на бели деминерализирани петна на емайла и чувствителност на зъба

Щом чуе думата „мус“, читателят най-вероятно си представя вкусен десерт с шоколадов крем. В света на фризьорите, думата мус означава крем, който се нанася върху кичурите коса, за да ги подхрани. Но какво е тут мус (от англ. tooth mousse – мус за зъби)?

Тут мус е продукт на корпорацията GC Corporation, който е известен с кремообразната си консистенция. Но защо да нанасяме крем върху зъбите?

Тут мусът се използва при индивиди, при които се разпознават кариозни/некариозни цервикални лезии (NCCL). Това представлява етап на кариес, при който емайлът е все още цял, но има видима лезия (бяло петно) по повърхността на зъба. Подходът към такова състояние на деминерализация е да се контрира с минимално инвазивна техника на реминерализация. Ето къде се появява Тут мусът.

 

Механизъм на действие

 

Реминерализация

 

Лезиите под формата на бели петна обикновено се забелязват при значителен спад на калциевите и фосфатни йони от повърхността на зъба. Целта е да се запълни липсата на калциеви и фосфатни йони по неинвазивен начин. Човешката слюнка не съдържа калциеви и фосфатни йони, но е достатъчна да запълни празнините, причинени от деминерализация в кристалната структура на емайла. Обичайно се нанасят локални средства, базирани на флуорид, за да се реминерализира зъбът. Обаче модерните производители включват и калциеви и фосфатни йони.

 

Активните съставки в тут мус са: казеин фосфопептид (CPP) и аморфен калциев фосфат (ACP). Самият ACP се използва първоначално в реминерализиращи агенти. Но основният недостатък на тази съставка е, че в устната кухина действието на ACP е нестабилно, водещо до бързо изчерпване на освободените калциеви и фосфатни йони. Освен това тази лоша фаза на CPP-ACP добавя и към натрупването на зъбен камък.


 

Казеин фосфопептидът, както предполага името, съдържа Касеин като основен компонент. Казеинът е млечен протеин, който предотвратява развалянето на емайла. CPP е жизненоважен в Тут мус формулата заради удивителния си потенциал да стабилизира ACP в зъбната плака чрез буфериране на калциевите и фосфатни йони. Всяка молекула на CPP има способността да се свърже с 25 калциеви йони, 15 фосфатни йони и 5 флуоридни йони. Това пази емайла на зъба пренаситен и така се увеличава реминерализацията на емайла. Пренаситеното състояние се дължи основно на сходството, което CPP-ACP имат със Стрептококус мутанс (Streptococcus Mutans). Това води до по-бавно разпространение на свободни калциеви йони от повърхността на зъба.

 

Реминерализацията на зъба чрез нанасяне на Тут мус се случва поради два механизма:

I) ACP, обвързан с CPP, е буфер за pH-то на плаката, действайки като резервоар на калциеви и фосфатни йони. Увеличението на тези йони не позволява спад на pH-то на плаката.II) Киселина, произведена от основната структурата на pH-то на плаката, се неутрализира от образуването на хидроксиапатит, който се образува при реминерализацията на емайла.

Освен горните процеси, изследване от 2009г. доказва в подробности, че дори при наличието на външни киселини, които се консумират от хранителни източници (лимонена киселина), ACP, обвързан с CPP, може да благоприятства реминерализация на зъбите.

 

Избягване на кариес

 

Когато CPP на тут мус влиза в слюнчения пеликул, това не позволява на кариогенните стрептококи да се свържат с повърхността на зъба. Освен това казеинът доказано увеличава количеството и намалява качеството на плаката според много изследвания. Така тут мус намалява колонизирането на бактерии и потвърждава антикариогенния му потенциал. Изследване от 2014г. твърди, че 1% CPP-ACP може да намали кариеса на гладка повърхност с 55% и фисурен кариес с 46%. Това е толкова добро, колкото нанасяне на 500 ppm флуорид.

 

За какво се използва Тут мус?

 

Тут мус може да се нанася чрез следните процедури:

• Реминерализация на лезии от бели петна, както е споменато по-горе

• Увеличаване на силата на огъване на емайл-дентиновия комплекс след избелване

• Понижаване на дентиналната свръхчувствителност донякъде

• Подобряване на здравината на повърхността при ерозирали зъби

• Като база за възстановяване (1.56%), когато се комбинира със стъклен йономерен цимент (Glass Ionomer Cement)

• Като агент за запечатване и свързване

 

Как се използва Тут мус продуктът?


Тут мусът е наличен в няколко вкуса като ванилия, ягода, пъпеш, мента и тути-фрути. 1g крем се нанася на зъбите с чист пръст и се оставя 3 минути. Избягва се измиването му и изхрачването трябва да е минимално. Тут мусът трябва да се остави да се разтвори сам. Избягва се ядене и пиене 30 минути след нанасянето му.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com