Какво е Вестибулопластика?

08 март, 2020


Какво е Вестибулопластика?
A-Точка на инцизия B-Супрапериосталната клапа е прибрана букално и лингвално C-Краищата на клапата са зашити за неприкрепената гингива D-Присадката на палаталната лигавица се поставя над надкостницата и се закрепя със стент E-Процес на заздравяване
A – Преддверието на устната кухина е плитко B – Червеното бележи линията на инцизия C – Клапата е зашита за преддверието D – Линия на инцизия, оклузален изглед E – Вестибулопластика, извършена букално и лингвално
Вестибулопластиката или вестибуло-лингвална сулкопластика е дентална процедура, която разширява преддверието (сулкуса) на устата, без да нарушава алвеоларната костна структура

Процедурата вестибулопластика се извършва, за да уголеми преддверието на устната кухина. Това е хирургична процедура, при която се прави удължение на алвеоларния гребен, като се разширява разстоянието между бузите и зъбите. Състои се от изменяне на мембраните около денталната костна структура. Позната е и като вестибулна сулкопластика, тъй като включва разширяване на на сулкуса и не нарушава костната структура.

 

Показания за вестибулопластика

 

Определено пространство е нужно, за да пасват добре протезите. Невъзможността за правилно пасване не само причинява дискомфорт, а и води до затруднения по дъвчене за пациента. Ограниченото пространство в устната кухина прави трудно и поддържането на денталната хигиена, водейки до натрупване на плака и инфекции.

 

Хората, които са си загубили естествените зъби, страдат от резорбция на алвеоларния гребен (костта под зъбите) с времето. Това намалява наличното разстояние за поставяне и удобно напасване на протезите. При такава ситуация процедурата Вестибулопластика се извършва, за да се направи повече място в устата. Нужна е не само за цялостни протези, а и за оптимална стабилност на имплантите и частичните протези. Може да се изисква и при случаи, в които френулумът е прикрепен за остатъчно било на гребена, което прави преддверието прекалено плитко. Понякога тази процедура се извършва и за реконструкция на венечни джобове.

 

Каква е техниката на вестибулопластика?

 

Правят се разрези в лигавицата на вътрешните бузи и вътрешните устни, които след това се удължават за разширяване и задълбочаване на преддверието. Различни техники на процедурата вестибулопластика преобладават и могат най-общо да се опишат, както следва:

 

Вестибулопластика с развитие от лигавицата

 

Мембраната на лигавицата се подкопава и разпъва на две страни и се разширява преддверието. Тази техника може да се използва само когато има недостатъчно кост, както и достатъчно гъвкава лигавица. Протезите се правят и напасват около един месец по-късно.

 

Вестибулопластика с вторична епителизация

 

При случаи, в които костната структура е адекватна, но подвижната лигавица не е идеална по количество или качество, се предпочита вторична епителизация. Подринатата лигавица се използва, за да покрие едната страна, докато другата се лекува с развитието на свежа епителна повърхност. Развитието на новата повърхност отнема около 3 месеца, след което се произвеждат протези според новия размер на устната кухина.

 

Вестибулопластика с присаждане

 

Има случаи, в които дори костната структура е недостатъчна за успеха на процедурата вестибулопластика. При такава ситуация става необходимо присаждането на кожа, за да се създаде достатъчно носеща повърхност за протезата. Присаждане на кожа, взета от обезкосмени области на тялото се използва, за да се покрие само едната страна или понякога и двете страни на преддверието. Времето за заздравяване е само около 10 дни, но успехът зависи от качеството на мястото приемник. Мястото, където ще се постави присадката, трябва да е без инфекция и да има добър приток на кръв.

 

Вестибулопластиката е хирургична процедура, при която се правят разрези със скалпел, за да се разшири лигавицата. Обаче в днешни дни се предпочита лазерната технология, тъй като намалява времето за възстановяване и води до по-малко белези. Тъй като лазерната вестибулопластика не изисква шевове, има по-малко дискомфорт и по-бързо заздравяване.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com