Клацид антибиотик

19 април, 2023


Клацид антибиотик
Клацид е антибиотик използващ се против бактериални инфекции. Съставката на Клацид е антибиотикът кларитромицин

Клацид е антибиотик, който се използва за лечение на различни инфекции. Той е част от класа макролиди и съдържа активното вещество кларитромицин. В тази статия ще разгледаме какво е Клацид, как се използва и какви са неговите странични ефекти.


Как действа Клацид антибиотик?


Клацид антибиотик действа като инхибитор на протеиновата синтеза на бактериите. Това означава, че той пречи на бактериите да произвеждат протеините, от които се нуждаят за растеж и размножаване. Без тези протеини, бактериите не могат да се развиват и биват унищожени от имунната система на тялото.


За какво се използва Клацид антибиотик?


Клацид антибиотик се използва за лечение на различни видове инфекции, като в това число влизат:


• Инфекции на горните дихателни пътища, като синузит и фарингит;

• Инфекции на долните дихателни пътища, като бронхит и пневмония;

• Инфекции на кожата и меките тъкани, като целулит и фуникулит;

• Хеликобактер пилори инфекции, които могат да доведат до язва на стомаха или дуоденума;


Дозировка и начин на прием


Дозата на Клацид зависи от типа и тежестта на инфекцията, както и от възрастта на пациента. Обикновено се приема по една таблетка на всеки 12 часа за период от 7 до 14 дни. Лекарят може да препоръча продължителност на лечението, различна от тази. Клацид може да се приема независимо от храненето, но трябва да се пие с достатъчно количество вода.


За лечение на инфекции на горните дихателни пътища, като синузит, фарингит или тонзилит, дозировката на Клацид обикновено е 250 мг веднъж на ден, за период от 5 до 10 дни. При поява на пневмония дозата на прием може да бъде увеличена до 500mg веднъж на ден за период между 7 и 14 дни.


При някои видове инфекции, като например бактериален конюнктивит, дозировката на Клацид може да бъде 50 мг на килограм тегло на пациента веднъж на ден, за период от 7 до 14 дни.


Въпреки че Клацид може да се приема независимо от храненето, някои пациенти може да имат нужда да го приемат след ядене, за да намалят вероятността от странични ефекти, като болки в стомаха.


Повече относно дозировката на Клацид може да научите от вашия личен лекар, а също и от листовката към медикамента. Винаги взимайте Клацид антибиотик, така както е предписан от лекаря ви и не правете самоинициативи по намаляване или увеличение на дозата. Последната зависи най-вече от вида на инфекцията и мерките за лечение.


Странични ефекти на Клацид


Като всеки друг антибиотик, Клацид може да доведе до някои странични ефекти. Най-честите от тях включват:
• главоболие;

• Гадене;

• Диария;

• Кожни обриви.


Някои пациенти могат да изпитат и други странични ефекти, като болки в стомаха, увеличаване на нивата на червените кръвни клетки и други. Ако усетите някои от тези странични ефекти, трябва да се свържете със своя лекар.


Предупреждения при приемане на Клацид


При приемане на Клацид има някои предупреждения, които трябва да се вземат предвид. Например, при хора със заболявания на черния дроб или бъбреците, може да е необходимо да се намали дозата на Клацид или да се избере друг антибиотик.


Също така, Клацид може да взаимодейства с други лекарства, включително някои лекарства за сърцето, антикоагуланти и други антибиотици. Поради това е важно да кажете на лекаря си за всички лекарства, които приемате, преди да започнете лечението с Клацид.


За какво се използва Клацид антибиотик в стоматологията?


Една от най-честите употреби на Клацид при зъбни инфекции е при лечение на периодонтит, абсцеси, кариеси или гингивит. Вашият стоматолог може да назначи лечение с Клацид, ако сметне, че инфекцията може да бъде туширана посредством използване на медикамента. По този начин вредните бактерии ще бъдат унищожени, а това ще предотврати болката, отока и проблемите.


Имайте предвид, че не може да лекувате зъбни инфекции с Клацид, ако не получите рецепта от стоматолог, с която да закупите лекарствения препарат от близката аптека. Ето защо, само и единствено медицинското лице, може да предпише Клацид, в зависимост от заболяването.


Заключение


Клацид е много полезен антибиотик за лечение на различни инфекции. Той има малко странични ефекти и може да се приема независимо от храненето. Въпреки това, както с всички лекарства, има някои предупреждения, които трябва да се вземат предвид. Ако имате някакви въпроси относно приемането на Клацид, трябва да се консултирате със своя лекар или фармацевт.


Често задавани въпроси


1 – Лекува ли Клацид заболявания на долните дихателни пътища?
Да, антибиотикът може да спре инфекции на долните дихателни пътища, за да предотврати продължителни бронхити или пневмонии.
2 – Има ли ефект Клацид срещу зъбобол и зъбен оток?
Да, много стоматолози препоръчват Клацид, за да се унищожат инфекциите в устната кухина и челюстта, така че да се предотврати умерен до силен зъбобол и подуване.
3 – Откъде да купим Клацид антибиотик?
Клацид антибиотик се продава в аптеките, но трябва да притежавате рецепта, която е издадена от вашия личен лекар или стоматолог, за да получите медикамента.
4 – Защо да се доверим на Клацид антибиотик?
Този медикамент се справя ефикасно с инфекции на горните и долните дихателни пътища, влияе добре при възникване на зъбни инфекции и е отлично решение срещу инфекции на кожата и меките тъкани. Разбира се, вашия лекар ще прецени, защо трябва да използвате Клацид.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com