Микроабразия на емайла

04 юли, 2020


Микроабразия на емайла
Микроабразия на емайла с фосфорна киселина и диамантена бормашина, последвана от дентален композит
Преди и след микроабразия на емайла
Резултати от микроабразия на емайла
Зъболекарска процедура по микроабразия на зъбния емайл
Процедура и резултати от микроабразия на емайла
Микроабразия на емайла със стоматологична бормашина и композит за фасети

Всеки пациент мечтае и се надява, когато отиде на стоматолог, да не изпитва никаква болка по време на лечение и да излезе от клиниката с естетична усмивка. Микроабразията на емайла е  такава една процедура, която е не само безболезнена и ефикасна, но и също много консервативна.

 

Диагноза

 

Както предполага името, микроабразията на емайл е процедура, извършвана само за лезии, ограничаващи се до емайла. Т.е. най-често тази процедура се използва за премахване на петна и неравности по емайла.

 

Използва се LED лампа за лечение при диагностициране степента на лезия на емайла. По-тъмният цвят означава, че оцветяването/петното е проникнало по-дълбоко в емайла. Освен това, процедурата се извършва при мокри условия, тъй като коефициентът на отражение между въздуха и емайла може да даде подвеждащи резултати. Лезия, която е видима при мокър зъб, се счита за по-дълбока от лезия, видима при сух емайл.

 

Техника на микроабразията на емайл

 

Предложена за първи път през 1926г., тази процедура крие дълга история. При нея се използват 36% хидрохлорна киселина и горещ метален инструмент, които помагат за проникването на киселината. Химикалите, използвани при микроабразия, с времето са се променяли – от 36%HCl , до 18% HCl, а после до 10% HCl.

 

Що се отнася до инструментирането, първоначалният горещ метален инструмент бил заменен от дървена шпатула през 40-те години. Едва през 70-те години бил предложен микромотор с бавно завъртане заедно с 18% HCl, водороден пероксид и етер. Абразивните агенти не се включват чак до 1982г., когато към 36% HCl била добавена пемза.

 

В днешни дни се използват 37% фосфорна киселина или 6% HCl заедно с абразивен агент. Използваният абразивен агент е базиран на силициев двуокис. Гранулациите на абразивния агент варират по размер и са включени в водоразтворим гел. Тези съставки се нанасят прецизно с полирна гума на ротативен дискодържател (мандрел). Препоръчва се да използвате кофердам.

 

Броят нанасяния на микроабразивните съставки може да варира взависимост от сериозността на оцветяването на емайла. Първата стъпка включва макроредукция на емайла, при която се използва фина диамантена бормашина за издълбаване на засегнатата област. Тогава може да се нанесе микроабразивна суспензия, за да се почистят останалите петна и да се изглади повърхността на емайла. Това се нарича „абразивен ефект“. По-късно полирането се прави с филцови дискове или флуорирани пасти. Много пъти микроабразията се комбинира с избелване за намаляване на контраста между бялата петниста лезия и повърхността на зъба. Избелването обикновено се прави с карбамиден пероксид.

 

Индикации за микроабразия на емайла на зъба

 

Повърхността на зъба с петна или дефекти, които се ограничават само до емайла, е най-често срещаният показател за микроабразия. Микроабразията на емайла е ефективна в случаи на зъбна флуороза, когато лезиите имат жълто или кафяво обезцветяване. Минерализираните бели петна могат да се премахнат ефективно след извършване на ортодонтално лечение, по-точно микроабразия на емайла. Когато бъде коригирана с това лечение, локализираната хипоплазия на емайла може да намали бактериалната колонизация по повърхността му.

 

Противопоказания за процедурата микроабразия на емайл

 

Микроабразия на емайл не може да се извършва при пациенти с „некомпетентни“ устни (неспособност да се държат устните допрени и да се затвори плътно устата при отпуснато състояние). Това е основно, защото зъбите са винаги изложени на въздух и се дехидратират по-лесно. Петната по зъбите стават по-видими при това състояние и могат да доведат до неуспешна микроабразия. Неизникналите или частично изникнали зъби правят микроабразията на емайл трудна процедура. Това е, защото нанасянето с кофердам става трудно. Обезцветявания, които са възникнали заради несъвършенства в дентина, не се лекуват с микроабразия. Такива обезцветявания се срещат при Дентиногенезис Имперфекта (нарушение на развитието на зъбите) и обезцветявания от тетрациклин.

 

Дълготраен успех

 

Микроабразията води до намаляване на 25-200 микрометра на емайла, което се счита за безопасно в клинични условия. Такива изменения в микроморфологията на емайла предполагат, че микроабразията води до по-гладко, по-плътно, минерализирано емайлово покритие. Това пречи и на патогенни бактерии като Стрептококус мутанс да се задържат по повърхността на зъба.

 

Д-р Хьопнер и компания са докладвали, че повърхността на емайла е по-устойчива на деминерализация четири месеца след микроабразия с фосфорна киселина. Освен това, клиничните резултати показват, че постоянната модификация на цвета на емайл, която се получава при микроабразия, достига естетичен блясък с времето. Техники като микроабразия – реминерализация са ефективни срещу умерена флуороза. Това се прави, комбинирайки реминерализиращи агенти като CPP-ACP с 37% фосфорна киселина.

Някои от рекламираните продукти за микроабразия включват Prema, Opalustre и Pumice. Тези продукти помагат при циментиране с микроабразия на емайла като първокласен план на лечение в областта на козметичната стоматология.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com