Какво е ръбцова захапка

25 септември, 2021


Какво е ръбцова захапка
Видове малоклузия (неправилна захапка) - струпване, диастема, изместване на средната линия, дълбока захапка, кръстосана захапка, ръбцова захапка, овърджет и отворена захапка
Ортодонтско лечение на ръбцова захапка - преди и след
Корекция на ръбцова захапка

Първобитният човек е имал зъби с по-плоска захапваща повърхност. При захапване горните и долните зъби се затварят на една линия едни с други. Развитието при диети, начини на готвене и лицева морфология са се променили с еволюцията, водейки до образуването на остри върхове на захапващите повърхности. Тези върхове са малки неравни области по повърхността на зъбите. Израстването на лицето хоризонтално и развитието на речта довело до нова форма на захапката. Вместо ръбцова, нормалният начин на захапка сега представлява максиларните зъби леко напред от долните зъби и острите върхове на задните зъби се сключват едни с други. Разстоянието, което имаме днес между горните и долните предни зъби, се нарича „овърджет“. Това е основна детерминанта в установяването на нормална захапка (оклузия).

 

Малоклузия е всичко различно от нормалната форма на захапка. Скелетните промени като прекомерен растеж напред или назад на долната челюст, стоматологични аномалии като струпване на зъби, липсващи зъби, неправилно поникване на зъби или определени генетични синдроми са отговорни за развиването на различни видове малоклузии. Една такава малоклузия е ръбцовата захапка. При тази форма на малоклузия се вижда липса на овърджет. Това означава, че върховете на горните и долните предни зъби се срещат при захапване.


 

Отношението на горните и долните предни зъби на 2-годишна възраст е такова, че овърджетът е между 2 и 5 mm. Долната челюст расте надолу и напред до 5-годишна възраст, за да компенсира растежа на горната челюст. Това се случва, когато се развие ръбцова захапка за пръв път. Обаче тези малоклузии са временни и скоро приключват, когато поникнат постоянните резци между 6 и 8-годишна възраст. Истинският проблем възниква, когато се получи ръбцова захапка, след като всички постоянни зъби са поникнали в устната кухина. Пациентът може да изпита износване на захапващите повърхности на горните и долните предни зъби. Това придава на тези зъби изтъркан вид, което определено не е естетично за една усмивка. Ръбцовата захапка упражнява ненужна сила върху тези предни зъби, което може да повреди пародонта. Пародонтът е комплексът тъкани около всеки зъб, които го поддържат функционално.

 

Може да е налична ръбцова захапка, както и задна отворена захапка или кръстосана захапка. Задната отворена захапка е, когато задните зъби не се срещат при затваряне. Това може да намали дъвкателната ефикасност на пациента. Кръстосаната захапка е, когато един или повече горни зъби се намерят заключени в зъбите от долната челюст. Лечението на тези ръбцови захапки трябва да се извършва с ортодонтски подход. Това включва оценка на дължината на челюстта, сериозността на малоклузията, причината за малоклузията (стоматологична или скелетна) и други системни фактори.


 

Ако причината за ръбцовата захапка е скелетна, тогава може да е необходим екстраорален уред за преместване на долната челюст назад, за да се създаде овърджет. Същевременно, може да е необходимо разширяване на горната челюст, за да се постигне подходяща интеркупация. Ако причината за ръбцовата захапка е стоматологична, тогава скоби и подравнители могат да помогнат за подравняване на зъбите на желаните области.

 

Обратният ефект на ръбцовата захапка е болка в темпоромандибуларната област. Това е районът близо до областта където мандибулата (долната челюстна кост) пасва във вдлъбнатината в черепа. Това е ставата, чието движение ни позволява да говорим, дъвчем и да движим долната си челюст с лекота. Може да се развие темпоромандибуларно нарушение в случай на ръбцова захапка поради прекомерната сила. Тази болка или дискомфорт могат да се облекчат при коригиране на захапката.

 

Предните зъби може да станат изключително чувствителни и има риск да се счупят в случаи на ръбцова захапка. В такива случаи е възможно да трябва да се извърши лечение на кореновия канал преди да извършите каквато и да било ортодонтска интервенция. Това е, защото ортодонтското лечение упражнява сила върху околната костна архитектура. Тъй като ръбцовата захапка може да затрудни костната архитектура на зъба, е необходимо да укрепите силата му чрез ендодонтски (включващи кореновите канали) лечения.

 

Ръбцовата захапка трябва да се коригира, щом я разпознаете. Тъй като тази форма на малоклузия може да има пряк ефект върху вертикалната височина на лицето, е важно да възстановите нормалната функционалност на орофациалните структури.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com