Топ 10 най-добри обезболяващи за болка в темпоромандибуларната става

14 март, 2020


Топ 10 най-добри обезболяващи за болка в темпоромандибуларната става
Ацетаминофенът е силен аналгетик, който повишава прага на болката
Аспиринът е ацетил салицилова киселина, нестероидно противовъзпалително и антикоагулант. Аспирин може да намали температурата ви, успокои болката и подуването
Ибупрофен (Нурофен - търговско име) е лекарство без рецепта, нестероидно противовъзпалително, което намалява болката и контролира подуването и инфекцията
Напроксен е нестероидно противовъзпалително, ефективно болко успокояващо с дълготраен ефект
Баклофен е скелетно-мускулен релаксант който помага когато темпоромандибуларните симптоми са причинени от схванати мускули. Баклофен намалява мускулните спазми и облекчава бруксизма и скърцането със зъби
Ко-Кодамол е комбинация от кодеин фосфат (опиоид) и парацетамол. Има силно болкоуспокояващо действие

Болката в темпоромандибуларната става (ТМС) може да варира от лека до пронизваща и обезболяващите се предписват спрямо това ниво на болка и нейната причина. Обезболяващите могат да се категоризират в графата нестероидни противовъзпалителни (НСПВ), скелетно-мускулни обезболяващи и антидепресанти.

 

10. Кортикостероиди


Кортикостероидите се приемат, или орално, или се инжектират при остри случаи на болки в ТМС. Най-често предписвани са Бетаметазонът (Селестон) и Преднизонът (Делтазон). Те се дават за кратки периоди, тъй като дългосрочното им приемане води до тежки странични ефекти.

 

9. Мелоксикам, Кеторолак и Набуметон

 

Мелоксикам (Мобик), Кеторолакът (Торадол) и Набуметонът (Релафен) са НСПВ които са по-силни от ибупрофенът и техният ефект е по-дълготрен. Те се изписват само с рецепта. Мобикът или Релафенът се вземат веднъж на ден. Кеторолакът се два веднъж на 6 часа, но се предписва само за 5 дена поради сериозните странични ефекти.

 

8. Ко-Кодамол


Ко-Кодамолът е комбинация от кодеин фосфат (опиод) и парацетамол (Ацетаминофен). Той се предписва когато NSAID сам не може да облекчи болката. Предписаната доза е не повече от 4 пъти дневно.

 

7. Бензодиазепини


Диазепамът (Валиум), Алпразолам (Ксанакс) и Клоназепамът (Клонопин) са бензодиазепини, които контролират болката в TMJ директно като намаляват вцепенеността на мускулите и спазмите. Също така действат индиректно като намалят стреса.

 

6. Антидепресантите


Амитриптилинът (Елавил), Кломипрамин (Анафранил) и Имипраминът (Норфранил) са малко примери за трициклични антидепресанти, използвани в малки дози наред с НСПВ за справяне с хронична болка в темпоромандибуларната става. Това е неконвенционално приложение на антидепресантите и помага при понижаването на чувствителността към болка.

 

5. Баклофен


Баклофенът е релаксант на скелетните мускули, който помага, когато болката в темпоромандибуларната става е причинена от стегната мускулатура. Той се използва също заедно с НСПВ за да облекчи болката и намалява мускулните спазми. Циклобензапринът (Флексерил) е друг мускулен релаксант. Той предизвиква сънливост и затова е добре да се приема вечер. Той действа като облекчава напрегнатите мускули. Тези две лекарства се използват за тежки случаи на болки в ТМС и се вземат само за кратки периоди. Метаксалонът (Скелаксин) е мускулен релаксант, който помага при болката в тази става, причинена от стискане на зъби и бруксизъм.

 

4. Напроксен


Напроксен (Анапрокс) е НСПВ с ефективно болкоуспокояващо за болка в темпоралномандибуларната става и се предписва често. Също така той е известен като Алеве, ефектът му е по-дълготраен от този на ибупрофенът и следователно се взема един или два пъти дневно. Пироксикам (Фелден) помага при контрола на болката, причинена от артритът. Той се приема веднъж дневно поради дълготрайния си ефект.

 

3. Ибупрофен


Ибупрофенът е още едно нестероидно противовъзпалително (антивъзпалително), който се взема при болка в темпоромандибуларната става. Някои известни марки са Адвил и Мотрин. Те помагат при контролирне на възпалението и подуването, както и при болката. Това е едно от най-известните обезболяващи и е достъпно без рецепта. Приема се 3-4 пъти дневно.

 

2. Аспирин


Аспиринът, известен като салицилат, е НСПВ който е широко достъпен. Той помага при намаляване на температурата, болката и подуването. Аспиринът обаче има антикоагулационни свойства и трябва да се избягва приемането му с други антикоагуланти. Приема се 4 пъти дневно.

 

1. Ацетаминофен

 

Ацетаминофенът (Тиленол). Това е аналгетик, който няма голям ефект върху възпалението и работи като увеличава прагът на болка. Той е достъпен без рецепта и има най-леки странични ефекти. Приема се по 4 пъти дневно.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com