Защо продължавам да имам натрупвания на зъбен камък, въпреки че си мия зъбите всеки ден?

21 май, 2020


Защо продължавам да имам натрупвания на зъбен камък, въпреки че си мия зъбите всеки ден?
Защо продължавам да имам натрупвания на зъбен камък, въпреки че си мия зъбите всеки ден?

Натрупванията на зъбен камък са резултат от лоша устна хигиена и занемаряване на чистотата на устната кухина. Те не само са проблем за външността Ви, а и правят устата болно място, което на свой ред може да доведе до редица събития, причиняващи загуба на зъби.

 

Какво е зъбен камък?


Зъбен камък, или както се нарича на теория – дентален калкулус, е твърдо минерализирано натрупване по зъбите, формирано поради натрупване на калций и фосфати по повърхността на зъбите. Те се образуват от минерализацията на плаката (слоят микробиална флора и органични натрупвания) по повърхността на зъбите. Тези натрупвания могат да бъдат над маргиналната гингива (супра гингива) или под гингивата (суб гингива). Супра гингива калкулус обикновено е светла на цвят, докато суб гингива калкулусът е тъмен на цвят поради наличието на черно пигментирали бактерии и техните клетки са покрити със слой хема от кръвта, която се получава при кървенето на венците.

Най-често се намира на букалната повърхност (на бузата) на максиларните кътници и лингвалната повърхност на мандибуларните резци вероятно поради наличието на отвори на въздухопроводите на паротидната и сублингвалната слюнчена жлеза.


Зъбният камък е съставен от органични и неорганични съставки. Неорганичната част, варираща между 40 и 60%, се състои основно от кристали калциев фосфат, организирани в четири принципни минерални фази: октакалциев фосфат, хидроксиапатит, витлокит и брушит. Неорганичната част е съставена от клетъчна (85%) и извънклетъчна (15%) матрица. Клетките са предимно бактериални, но се вижда и наличието на много видове дрожди и гъбички.

 


Какво причинява зъбният камък на зъбите и венците?

 


Натрупването на зъбен камък е основно поради упоритостта на слоя плака и минерализацията ѝ. Повърхността на калкулуса е груба и осигурява подходящо място за натрупване на плака, която на свой ред се минерализира и порочният цикъл продължава. Наличието на плака и калкулус раздразва гингивата и води до състояние, наречено гингивит.


Гингивитът е възпаление на венците, което причинява подуване и кървене на венците при миене. Когато това възпаление се увеличи, тогава включва други структури на периодонтиума, водещи до загуба на тъканта, свързваща зъбите към костта (периодонтитно сухожилие). Това състояние тогава се нарича периодонтит и включва характеристики като загуба на костта, обграждаща зъбите, подвижност на зъбите поради загуба на периодонталното приспособление, патологично вдълбаване на гингива сулкуса (периодонтален джоб) и лоша миризма от устата. Зъбите често изглеждат обезцветени, на петна и имат нездравословен вид.

 


Какво друго мога да направя, за да предотвратя натрупвания на зъбен камък?

 

Има много начини, по които може да се поддържа правилна устна хигиена и натрупването на калкулус може да се спре. Първият и най-важен начин е механически да се контролира плаката чрез миене, конец за зъби и използване на средства за почистване между зъбите. В допълнение към тях, плаката може да се контролира и използвайки химическите агенти в пастите за зъби и водите за уста.


Ето 5 стъпки за предотвратяване на плака и зъбен камък


1) Мийте си зъбите по два пъти на ден


Както казват, превенцията е по-добра от лека. Натрупванията на зъбен камък могат да бъдат спрени дори преди да започнат, премахвайки слоя плака, който се натрупва по зъбите. Цикълът на плакта отнема 24 часа, докато се завърши. Цялостното миене на зъби по два пъти на ден гарантира, че цикълът на плаката е прекъснат и няма остатъци по повърхността на зъба.


Обаче много хора, които си мият зъбите по два пъти на ден, също срещат натрупвания на зъбен камък. Една причина за тях може да бъде неправилната техника на миене. Миенето на зъби по два пъти на ден трябва да включва правилно миене на зъбите с подходяща техника, включваща всички повърхности на зъбите за 2 минути. Хората, които имат нормални венци и никакви признаци на гингивална рецесия, могат да използват Модифицираната техника на Бас за миене на зъбите си, обаче хората, които страдат от периодонтични проблеми и показват признаци на излагане на корена заради гингивална рецесия, могат да използват Модифицираната техника на Стилман за миене на зъбите си.


Лесен изход е да се използва четка за зъби на батерии, където космите могат да се въртят в кръгообразни или елиптични очертания. Преимуществото на използването ѝ включва липсата на нужда за следване на техника за миене на зъби, вграден таймер, който гарантира, че зъбите се мият 2 минути и има по-добра ефикасност на миене.


2) Употреба на подходяща паста за зъби, конец за зъби и употреба на помощни средства за почистване между зъбите


Триклозанът е агент, използван в пастите за зъби заради антибактериалните си свойства; спира колонизирането на бактериите по повърхността на зъба. Пирофосфатите са агенти, включени в пастите за зъби, за да попречат на образуването на калкулус.


Добрият конец за зъби позволява достъп и до най-отдалечените части от устната кухината. Методът на обикаляне или методът ролка могат да се използват за почистване с конец на междузъбните пространства с движение напред-назад.
Помощните средства за почистване между зъбите като прокса четки и четки бутилка могат да се използват, тъй като наслояването на храна е често оплакване, а почистването е трудно.


3) Употреба на вода за уста


Изплакването на устната кухина след миене гарантира защита на устната кухина. Многото химически агенти, използвани във водата за уста са хлорексидин, триклозан, делмопинол, сангвинарин и т.н., които помагат да се намали образуването на плака.


4) Редовни зъболекарски прегледи


Съществено важно е да се прави поне едно посещение до зъболекарска клиника веднъж на всеки 6 месеца за преглед на устната хигиена. Пациентът може да премине през премахване на вече съществуващи натрупвания на зъбен камък чрез процес, наречен почистване на зъбен камък. Почистването на зъбен камък може да се направи ръчно чрез ръчни инструменти или използвайки ултразвукови връхчета за почистване, които са ефикасни и за премахване на петна.

 

5) Диета и навици


Приемът на лепкави захарни храни трябва да се ограничи, тъй като са трудни за почистване и осигуряват източник на храна за бактериите, от които да се хранят. Консумацията на такива материали между храненията представлява повишена заплаха, тъй като те не се почистват от другите вещества с фибри в менюто.
Пушенето може да увеличи шансовете за натрупване на плака. Пушенето причинява понижен приток на кръв към венците, което влошава състоянието на венците. Тютюнът води и до болести на венците и е отговорен за орален рак и предракови лезии.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com