Защо не трябва да се инжектират дезинфектанти

04 юли, 2020


Защо не трябва да се инжектират дезинфектанти
Защо не трябва да се инжектират дезинфектанти

Думата „балсамиране“ произлиза от старата френска дума "Embaumer", която означава „да съхраниш труп с помощта на билки“. Балсамирането на хора е процес, който датира от векове назад. Развитието на науката и технологията са довели до еволюцията на процесите на балсамиране през епохите.

 

Всеки процес на балсамиране има три основни принципа: запазване, почистване и представяне. Техниките на съхранение и почистване са се развили с напредването на биохимията. Процесът на балсамиране в началото бил естествен. Египтяните използвали метод на мумифициране. При този метод те изсушавали тялото със самороден натриев карбонат. Той е смес от натриев бикарбонат, натриев карбонат, натриев хлорид и натриев сулфат. Тази солена смес изтегля водата от тялото и увеличава pH-то, за да се убият всички бактерии. Освен това, горещото и сухо време в Египет благоприятстват този процес. Друг естествен метод на съхранение е замразяване на тялото в леденостудени условия. Това се извършвало само в области с необходимите условия.

 

Модерните методи на балсамиране водят началото си от Първата Световна Война, когато капитанът на Медицински корпус на армията, Томас Холмс, балсамирал 4000 войници. Тези неестествени видове балсамиране включвали процеси като замразяване, пластинация, метод на Тил (Thiel) и конвенционалния метод.  Пластинацията е метод, при който водата и мазнините от трупа се заместват с множество изкуствени съеднения, а това е последвано от вакуумиране и сковаване на тялото. Методът на Тил е много ефективен. Някои източници твърдят, че чрез тази техника на мъртвеца може да се направи дисекция дори без ръкавици. Химикалът, в който се потапя трупа, е смесица от антисептична борова киселина, етилен гликол, известно количество формалдехид и други соли.

 

Най-конвенционалната техника на балсамиране включва инжектиране на химикал в тялото на мъртвеца. Химикалите за балсамиране се инжектират едва след отпускане на вдървените мускули и след посиняването на трупа. Най-често срещаният начин да се инжектира химикал е в артериалната система. Навлизането на балсамираща течност в артериалната система става през бедрената артерия или общата каротидна артерия. Други начини на инжектиране на химикали включват телесни кухини, под кожата и балсамиране на повърхността на определени участъци.

 

Течностите за балсамиране са съставени от няколко основни съставки: формалин, метилиран спирт, вода, глицерин, изопропилов алкохол, пропилен гликол, дезинфектант Amphil и фенол. Комбинацията от тези химикали помага за деактивиране на всички протеини в тялото, стерилизиране на всички тъкани и запазване на тялото.

 

Наскоро Съединените американски щати докладваха 30 случая на хора, които се инжектират с белина или дезинфектант. Вижте защо това е крайно опасно и глупаво. Както споменахме по-горе, съставките на течностите за балсамиране разрушават и сковават тялото Ви отвътре. Те изключват действието на всички протеини в тялото Ви, което може да бъде смъртоносно. Това са същите вещества, които се намират в белината и дезинфектантите. Съществуват различни проучвания в малък мащаб, които показват как интравенозното инжектиране на дезинфектанти може да причини бъбречна недостатъчност и запушване на кръвоносните съдове.

 

Високата концентрация на тези химикали може да причини цялостно усещане за парене по тялото. Червените кръвни клетки се разкъсват. Това води до смърт, тъй като кислородът не може да достигне до органите. Могат да се предизвикат сърдечни аритмии поради промяната на pH-то на кръвта. Клетките в човешкото тяло се състоят от клетъчни мембрани, които спомагат за транспортирането на различни важни йони, газове и секрети, които поддържат функционирането на системите ни от органи с нормална скорост. Корозивен агент като белината би разкъсал тези клетъчни мембрани, водейки до мигновени подувания, вътрешно парене и кардиогенен шок. Тези процеси могат да доведат до смърт на човека по-бързо от всякога, затова е важно да се има напредвид една система от органи, в която се препоръчва да се вкарват дезинфектанти – дихателната (респираторна) система. Вместо да убие вируса в тялото, дезинфектантът се съюзява с вируса и разкъсва алвеолите Ви, образуванията в белите Ви дробове, които са отговорни за газообмена при дишане.

 

Като цяло, течностите за балсамиране вършат по-добра работа вътре в човешкото тяло, чак след като хората са завършили земния си път. Не позволявайте никакви действия, които може да доведат инжектиране/вкарване на течности за балсамиране във Вашето или чуждо тяло. Грешки като тази могат да налеят допълнително масло в огъня по време на пандемията.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com