Оралната микробиота с влияние върху полезните съставки на горските плодове

февруари 06, 2013, Дентал Трибюн БГ

Химичните вещества в горските плодове са полезни за здравето. (Снимката е предоставена от Avesun/Shutterstock)
Химичните вещества в горските плодове са полезни за здравето. (Снимката е предоставена от Avesun/Shutterstock)
by Dental Tribune International

 

Ново проучване показва, че ползите за здравето, свързани с приема на горски плодове, може да не стигнат по-далеч от пределите на устната кухина. В уникалното изследване учените подложили плодови пигменти, за които се смята, че имат профилактичен ефект за появата на различни новообразувания благодарение на високото съдържание на антоцианин, на действието на човешка слюнка. Резултатът бил, че оралните бактерии водели до деструкция на повечето от полезните съставки.

 

Учени от отделението по хранене към Ohio State University изследвали стабилността на антоцианините, пигменти, които придават на горските плодове богатия им цвят – боровинки, диви череши, ягоди и къпини – в проби от човешка слюнка, събрана от 14 здрави индивида на възраст от 21 до 55 години.


Д-р Марк Фаила, професор по хранене в същия университет, обясни, че бактериите в устната кухина се оказват първични медиатори в метаболизма на пигментите, като превръщат хранителните съединения в междинни метаболити. Степента на разграждане на антоцианините се различавала в отделните проби. Делфинидините и петунидините, две семейства антоцианини, се оказали най-податливи на разграждане в слюнчена среда в сравнение с цианидините, пеларгонидините, пеонидините и малвидините.

Към настоящия момент учените не знаят дали самите пигменти или продуктите на тяхното разграждане са истинските защитници на оралното здраве. Професорът насочва, че това разкритие може да има важно приложение при разработката на хранителни продукти за лечение на орални състояния и заболявания, съдържащи комплекс от антоцианини в стабилно състояние, които могат да се разграждат в устата и в следващите отдели на храносмилателния тракт.

„Повишеният прием на плодове и зеленчуци се свързва с намален риск от развитието на много хронични заболявания. Разбирането на метаболизма на тези съединения и съответното действие на метаболитите и на още неразградените вещества ще помогне да се установят научно доказани препоръки за диетата, чрез които да се предоставя необходимото за устната кухина“, добавя още той.

С цел да се разберат по-добре процесите, стоящи зад абсорбцията на антоцианините, групата от учени продължава своята работа с търсене на бактериите, които участват в разграждането на тези вещества, и с изследване на пигментната стабилност чрез изследване на плодови сокове в устата на доброволци. 
Проучването е озаглавено Susceptibility of Anthocyanins to Ex Vivo Degradation in Human Saliva и е публикувано в изданието Food Chemistry journal на 15 ноември 2012 г.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com