Защо и кога трябва да водим детето на зъболекар

август 02, 2015, Индивидуална практика Др Светлана Златева

Обичайна практика е родителите да водят децата си при стоматолог едва, когато детето има болки в някое зъбче или ако нещо в естетичния облик на зъбите на малчугана ги е притеснило. Има и родители, които смятат, че временните зъби няма смисъл да бъдат лекувани.


Не веднъж съм чувала въпроси като: Защо трябва да се лекуват кариесите на временните зъби? Нали след като бъдат извадени ще бъдат заменени с постоянните? ...  

 

Съществуват пет основни причини, поради които временните зъби трябва да бъдат лекувани навреме и запазени:

1) риск от заболяване на подлежащия постоянен зъб
2) риск от лицево-челюстни деформации
3) нарушена естетика
4) нарушено хранене
5) нарушен говор

Зародишите на постоянните зъби се разполагат в челюстната кост под и много близо до корените на млечните зъби. Временните зъби имат по-слабо минерализирани твърди зъбни тъкани. Поради това, кариозният процес протича много по-бързо, отколкото при възрастните и бързо се усложнява в пулпит и периодонтит т.е. засяга подлежащата кост. А там се намира зародиша на съответния постоянен зъб, който лесно може да бъде увреден по този начин.

Големите кариозни дефекти на зъбите пък може да станат причина за намаляване на разстоянието между млечните зъби и така да не достигне в последствие място за нормален пробив на постоянните зъби. Ето защо в никакъв случай не бива да се оставят нелекувани заболяванията на временните зъби.

 

Най-добре е да водите детето си редовно на профилактични прегледи. На всеки шест месеца за ранна диагностика и навременно лечение на кариесите. Така ще се налага лечение на по-малки кариеси, които се лекуват по-бързо и по-безболезнено.Освен това стоматологът следи навременен ли е пробива на постоянните зъби, нормално ли протича растежът на челюстите, зъбни зародиши и т.н.

Децата трябва да свикнат от рано с мисълта за редовни профилактични прегледи, за да станат по-отговорни те към хигиената на своите зъби.Не на последно място е и фактът, че ходейки на прегледи редовно и без да има нужда от лечение, детето свиква с обстановката в стоматологичния кабинет и със стоматолога, което ще направи по-нататъшното наложило се лечение много по-приятно преживяване и за детето, и за вас, и за стоматолога.

 

Първата среща със стоматолога трябва да се проведе около 13-14 месец, когато се проследява пробива на зъбите. Съзъбието се оформя окончателно докъм 2- 3-та година. Важно е да бъде провеждана флуорна профилактика и тя да не бъде прекъсвана. На тази възраст е важно и да се отсранят вредните навици на детето- смукане на пръст и други предмети, биберон и др. В периода между 3 и 6 години се следи състоянието на зъбите и на челюстите. Ако има преждевременно извадени зъби, за да се запази мястото за постоянните зъби се изработват местопазители. Необходимо е в този период да бъдат създадени трайни хигиенни навици от родителите. Да бъде извършвана флуорна профилактика. Следи се дали детето спи с отворена уста. Ако е така то трябва да се изработи профилактично апаратче, за премахването на вредния навик.

 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com