Подготовка на децата за посещението в стоматологичния кабинет

август 02, 2015, Индивидуална практика Др Светлана Златева

Много е важно преди да се наложи лечение, детето да е посещавало стоматологичния кабинет, да е запознато с обстановката с машините и всичко, което в момент на болка би му се видяло ужасяващо. Първото посещение в кабинета трябва да е само опознавателно. Да се запознае малчугана с всичко, а как точно това да стане по-нестряскащ за детето начин знае стоматологът. Ако стоматологът прецени, ако детето е спокойно и приема всичко с интерес, може още на първото посещение да бъде направен и преглед. Децата следят, възприемат и копират поведението и емоциите на възрастните.

 

Ако детето чува в къщи ужасяващи описания от родители, роднини, близки на семейството за преживявания в стоматологичния кабинет, как може да очакваме то да влезе без страх и сълзи в кабинета??? Невъзможно е! Не споделяйте пред малчугана негативни впечатления от посещение при стоматолог! А напротив- похвалете се, че сте ходили на преглед и са ви здрави зъбите или че си имате една много красива пломба и т.н.

 

Редовно обяснявайте и припомняйте на детето си защо зъбките му трябва да са здрави и как да ги пази, защо трябва да ги мие редовно и да ги почиства след всяко хранене. Нека то е информирано, че има стоматолози, които следят и се грижат също за здравето на зъбките и ако микробите са успяли да направят кариес( дупчица...) в зъба му, стоматологът е този, който ще успее да ги извади с едни специални машинки и махне от зъба му и да поправи получилата се дупка с пломбичка...

 

Препоръчвам ви да търсите и да четете на детето мотивиращи книжки, стихотворения, песни, картинки....

 

Ако чакате пред стоматологичния кабинет и до вас или вътре има пациент, който плаче или се страхува и го показва по някакъв начин, най- добре е да изведете детото си оттам. Попитайте стоматолога след колко време ще може да ви приеме и го уведомете, че ще сте отвън или ще се върнете. Друг, но по-лош вариант е да посочите на детето чутото или видяното като неправилно и лошо, да се присмеете на стрaхливеца и т.н.

Поведението на детето на стоматологичния стол силно зависи от поведението на родителите. Ако те са притеснени и уплашени това състояние се предава и на детето, което силно затруднява по-нататъшната работа. Ето защо подготовката за стоматологичния кабинет трябва да започне още от вкъщи. На детето трябва да бъде разяснено в подходяща форма за предстоящото стоматологично лечение (спомняте ли си приказката за Чук и Пук, които живеят в детските зъбки и правят поразии?).

В никакъв случай детето не трябва да бъде заплашвано!

Особено опасен е порочният опит за обуздаване на децата чрез заплахата с "Чичо Доктор" като например:"Ако не слушаш, ще извикам доктора с голямата игла !" или други подобни.

Децата имат много живо въображение и често приемат думите ви за чиста монета. Отхвърлянето на една такава представа често пъти е невъзможно.

Детето трябва да бъде наясно с предстоящите манипулации, да бъде убедено, че те трябва да бъдат извършени и да бъде окуражено и наградено впоследствие. Крайните форми на обуздаване - заплашване, порицание, загуба на привилегии трябва да бъдат използвани наистина в "краен случай"!

 

 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com