Кариес на ранното детство и травми на детските зъби

август 02, 2015, Индивидуална практика Др Светлана Златева

Кариес на ранното детство

Това е много специфично заболяване с тежки поражения върху временните зъби. Като причини за него могат да се изтъкнат:

зъбче1) смутена бременност - неправилен режим на хранене на бременната; късни токсикози на бременността, през които се засяга процесът на минерализация на временните зъбки. Най-рискови за това са 6-9 месец.

2) Изкуствено и непълноценно хранене на детето. Постоянно присъствие на въглехидрати в устата на детето – използване на биберон намазан с мед, нощно хранене с шише и биберон с подсладено мляко или вода.

3) Смутена калциево-фосфорна обмяна; смутена функция на околощитовидните жлези.

Когато рисковите фактори действат по време на късната бременност 6-9 месец, органичният матрикс на временните зъбки е вече изграден и смущенията засягат тяхната минерализация. Първите зъби поникват в устата на детето с нормална форма и големина, но няколко месеца по-късно емайла започва да се руши. Скоро след това започва да се руши и подлежащия дентин. Това може да стане около 8-10 месечна възраст на детето, но най-често става около 2-3-та годишнина. Слабо минерализирания емайл се “олющва”, а дентина се оцветява в тъмно кафяво. Ако веднага не се вземат мерки, може да се развие пулпит и гангрена на временните зъби.

“Синдром на биберона с мед”

Развива се при нормално протичане на бременността и раждането. Използването на биберон намазан с мед за по-лесно приспиване на детето, както и подсладени разтвори преди сън води до развитието на повсеместни кариеси на временните зъби. Поради това, че биберона контактува с лингвалната (задната) повърхност на зъбчето, първоначалните промени започват именно оттам. Когато кариесът стане видим и отпред, обикновено вече е много късно, развил се е пулпит.

Травми на детските зъби.

hokeiЧесто срещано явление при децата е счупването или избиването на постоянен зъб. Най-често това се случва с горните централни резци във възрастта между 7 и 9 години. Отдавна е признато, че е възможно да се реимплантира избит зъб и че реимплантирания зъб може да функционира много години.

Има няколко основни правила в този случай:

1) детето трябва да бъде успокоено. Излишната тревожност на родителите се предава на децата и това затруднява лечението

2) трябва да се изясни дали има някакви по-сериозни травми на главата на детето. Дали е изгубено съзнание. Следващите няколко дни след травмата е необходимо да се следи за евентуално виене на свят, болки във врата, амнезия и т.н. Ако такива има, незабавно да се осигури медицински преглед.

3) Избитият зъб или големите парчета от зъба, ако бъдат намерени такива трябва да бъдат прибрани и донесени при стоматолога. До този момент е желателно съхранението на зъба да бъде във физиологичен разтвор или чаша със студено прясно мляко, в краен случай - вода. Ако това е възможно зъбът може да бъде държан и в устата на детето - между устната и венеца. Избягвайте излишно докосване на зъба и особено на кореновата му част!

kolelo4) Трябва да се действа незабавно, защото всяка минута забавяне крие опасност от загубване жизнеността на зъба и ли намалява шансовете за успех при реимплантацията. Най-добре е реимплантацията да се извърши до 30 минути след травмата! Някои изследвания показват, че зъби, реимплантирани след 60 минути, развиват анкилоза или резорбция от 3 до 7 години при млади пациенти, така че бързайте!

Реимплантираните постоянни зъби изискват проследяваща оценка от минимум 2-3 години за да се определи резултата.

Мукофагия

Изразява се в хапане на устни и бузи при деца с повишена нервно-психична активност. Обикновено се проявява при дейности, при които има повишена психо-моторна възбуда: гледане на телевизия, електронни игри и др. Трябва да бъде обърнато навреме внимание на детето за да не се затвърди това като вреден навик. В противен случай се търси консултация с ортодонт за изработване на профилактични апаратчета.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com