Постоянните зъби, още с поникването си са предразположени към възникването на кариес поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. Освен това по дъвкателните повърхности може да има дълбоки ямки и фисури (цепнатини) в които се задържа храна и повишава риска от кариес. Ако тяхното наличие бъде установен от стоматолога, то желателно е те да бъдат “силанизирани” – запечатани със специален материал, което възпрепятства по-нататъшното задържане на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите. За силанизиране зъбите на вашето дете, обръщайте се към стоматолога още, когато то навърши шест години – когато поникват първите постоянни зъби – шестиците.

Термина "силант" означава пластичен композит, който зъболекарите поставят в цепнатините на дъвкателните повърхности на зъбите, за да предотвратят развитието на кариес по тези повърхности.

Зъбният кариес се причинява от бактериите, които се намират в зъбната плака. Колкото повече време плаката е в съприкосновение със зъбната повърхност, толкова вероятността за образуване на кариес се увеличава. Като почистваме зъбите с четка ние целим да премахнем акумулираната от зъбната повърхност плака. Въпреки това поради особености в анатомията някои зъби се почистват по-трудно от други. Това важи в особена степен за кътниците, тъй като цепнатините, които се намират на тяхната повърхност са много дълбоки и тесни. Дори човек да почиства зъбите си много старателно, не може да изчисти плаката в тези тесни участъци, защото косъмчетата на четката не могат да проникнат там. Така тези зъби са с повишен риск от кариес.

С поставянето на силант в тези фисури, зъболекарите целят да направят повърхността на зъбите по-гладка и достъпна за почистване от четката. По този начин плаката може да се премахва по-ефективно и рискът от кариес е намалял значително.

Един друг проблем свързан с наличието на цепнатини по дъвкателните повърхности на зъбите е, че точно в тези участъци дебелината на емайла е най-малка. Това увеличава не само рискът от възникване на кариес, но и по-нататъшното проникване на микробите в дълбочина и развитие на някои от усложненията на кариеса.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Регистрирайте се, за да може да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com