Амоксицилин антибиотик таблетки 500 mg и 1000 mg

01 март, 2023


Амоксицилин антибиотик таблетки 500 mg и 1000 mg
Таблетки антибиотик Амоксицилин 1000мг

Амоксицилин антибиотик е предназначен за противодействие на различни видове бактериални инфекции. Антибиотикът принадлежи към групата „пеницилини“ и има широкоспектърно действие. Амоксицилин антибиотик наподобява на структурата на ампицилин, но има по-голяма устойчивост срещу стомашните киселини. Повече за този вид антибиотик, ще научите по-долу.

 

Какво представлява Амоксицилин антибиотик таблетки 500 mg и 1000 mg?


Този антибиотик е едно от решенията при бактерии, които водят след себе си нежелани инфекции. Неговото действие спира растежа на бактериите, като по този начин унищожава наличната инфекция. Антибиотикът може да се използва срещу инфекции, сред които пневмонии, бронхити, гонорея, тонзилит и инфекции на уши, нос и гърло. Общо взето приложението му е голямо.


Тук трябва да обясним, че антибиотикът не е ефективен при настинка, грип или друг вид вирусна инфекция, така че не бива да бъде прилаган за лекуване на този вид вирусни заболявания.


Какво е важно, преди да приемете Амоксицилин?


Пациентите със свръхчувствителност към лекарството Амоксицилин, не бива да го употребяват. Това важи и за пациентите, които имат алергии към други пеницилинови антибиотици, а това важи в пълна сила и за хора с алергия към цефалоспорини, както и при определени видове заболявания. Внимателно прочетете листовката, преди да преминете към лечение с антибиотик Амоксицилин, а ако има нещо, което не ви е ясно, то тогава попитайте лекаря или фармацевта ви за информация.


Предпазни мерки при прием на Амоксицилин антибиотик


Вие трябва да се обърнете към лекаря ви или фармацевт, ако се готвите за лечение с антибиотик Амоксицилин и в същото време имате определени проблеми и заболявания. Нека видим, в какви случаи, е необходимо да направите справка за възможността да употребите Амоксицилин:


• При проблеми с черния дроб или жълтеница;
• При проблеми с уринирането;
• При проблеми с бъбреците;
• При сенна хрема;
• При мононуклеоза;
• При астма;


Използване на други лекарства заедно с Амоксицилин


Потърсете консултация с вашия лекар или фармацевт, ако възнамерявате да използвате или вече използвате други лекарства заедно с Амоксицилин. Има лекарствени средства, които могат да доведат до нежелани реакции, тъй че справката със специалист е абсолютно задължителна. А ето и с кои лекарства може да взаимодейства амоксицилин и да доведе до неприятни последици:


• Алопуринол;
• Антикоагуланти;
• Урикозурични медикаменти;
• Определени видове антибиотици;
• Ваксини срещу коремен тиф;
• Метотрексат;


Как се приема Амоксицилин антибиотик?


Взимайте лекарството Амоксицилин, както ви го е предписал вашия лекар. Не приемайте нито по-големи, нито по-малки дози от медикамента. Приемът му трябва да става на всеки 8 или 12 часа, според предписанието на лекаря ви. Амоксицилин се приема с храна или най-късно до един час, след като сте се хранили. В листовката може да намерите и допълнителни указания за приема му.


В какъв срок трябва да приемаме Амоксицилин?


Най-често симптомите на инфекцията могат да изчезнат на втория или третия ден, след като сте взимали Амоксицилин. Това обаче далеч не означава, че трябва да преустановите приема му. Последният продължава от 5 до 7 дни, според указанията, които са дадени от вашия лекар. При положение, че проблемите продължат може да се удължи срока или да се смени антибиотикът.


За какво се използва Амоксицилин в стоматологията?


Много често при силен зъбобол и пред вадене на зъб, се преписва именно Амоксицилин от стоматолозите. Този антибиотик премахва зъбната инфекция и намалява максимално болката. Амоксицилин се използва при различни стоматологични операции и е доказал доброто си действие с времето. Това е и причината повечето стоматолози да го предписват на пациентите си.


Често задавани въпроси

 

1 – Мога ли да използвам Амоксицилин при пневмония?
Да, много лекари предписват Амоксицилин при проблеми с дихателните пътища.
2 – Има ли ефект Амоксицилин срещу зъбобол и подуване?
Амоксицилин действа срещу бактериите, които са причина за възпалението и болката. Той действа и срещу подуване при зъбни инфекции.
3 – Какво друго лекува Амоксицилин антибиотик?
Антибиотикът действа срещу различни инфекции, сред които гонорея, тонзилит, инфекции на ушите, носа и гърлото, пневмонии, бронхити и зъбни инфекции.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com