Амоксиклав антибиотик таблетки 500 mg / 125 mg

01 март, 2023


Амоксиклав антибиотик таблетки 500 mg / 125 mg
Амоксиклав антибиотик таблетки 500 mg / 125 mg

Амоксиклав антибиотик таблетки 500 mg / 125 mg се предписва от вашия лекар, който може да ви даде рецепта за получаването му. Амоксиклав антибиотик се бори ефективно с бактериите, които причиняват различни видове инфекции. В съдържанието му влизат два вида лекарства, а именно амоксицилин и клавуланова киселина. Повече за този вид антибиотик, ще научите от тази статия.

 

Какво представлява Амоксиклав антибиотик таблетки 500 mg / 125 mg?


Амоксиклав антибиотик се изписва за унищожаване на бактерии, които водят до различни видове инфекции. В неговия състав са включени - амоксицилин и клавуланова киселина, които се допълват като медикаменти. Амоксиклав е част от групата лекарства тип „пеницилини“ и се справя ефективно с инфекции на средното ухо и синусите, инфекции на дихателните пътища, инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни инфекции, инфекции на пикочните пътища и други инфекции.


Какво е важно, преди да приемете Амоксиклав?


Амоксиклав антибиотик не бива да се приема при свръхчувствителност към някои медикаменти или при определени заболявания. Ето защо, само вашия лекар или фармацевт, може да ви позволи употребата на Амоксиклав, с цел да се проведе определен тип лечение на инфекции. А сега нека видим, в които случаи трябва да внимавате с приема на този вид антибиотик.


Ако сте алергични към амоксицилин, клавуланова киселина, пеницилин или някоя от другите съставки, които влизат в Амоксиклав антибиотик, то тогава използването му не е препоръчително.


При положение че сте имали тежка алергична реакция свързана с използване на друг антибиотик, то тогава употребата на Амоксиклав може да доведе до кожни обриви, оток на шията или лицето.

 

Амоксиклав не се препоръчва за хора с чернодробни проблеми или такива преживели жълтеница, когато са приемали антибиотични средства. За това трябва да се консултирате с вашия лекар.


Предпазни мерки при прием на Амоксиклав антибиотик?


Вие трябва да направите задължителна консултация с вашия лекар, преди да се лекувате с Амоксиклав, ако при вас са налични някои от описаните в следващите редове проблеми:


• Страдате от жлезиста треска;
• Преминали сте през лечение на бъбречни и чернодробни заболявания;
• Уринирате рядко;


Вашият лекар ще изследва вида на бактерията, която ви е засегнала и може да сложи под контрол използването на Амоксиклав антибиотик или да ви назначи друго лекарство, за да се лекувате.


Използване на други лекарства заедно с Амоксиклав


Пациентът трябва да информира своя лекар или фармацевт, ако се лекува или има намерение да се лекува с други лекарства паралелно с използването на Амоксиклав. Ето и кои лекарствени средства могат да имат негативен ефект, когато се употребяват заедно с този вид антибиотик:


• Алопуринол;
• Пробенецид;
• Лекарства предотвратяващи кръвни съсиреци;
• Метотрексат;
• Микофенолат мофетил;


Как се приема Амоксиклав антибиотик?


Препоръчително е да приемате антибиотика, преди да се храните, за да избегнете евентуални стомашно-чревни проблеми. Приемът на лекарството зависи от вашето тегло, така че взимайте таблетките, както ви е казал вашия лекар. Обичайната доза за деца и възрастни над 40 кг. е 1 таблетка три пъти дневно. Точната доза ще бъде уточнена от медицинския специалист.


В какъв срок трябва да приемаме Амоксиклав?


Продължителността на лечението с Амоксиклав ще бъде уточнено с вашия лекар. Вие трябва да разпределите дозите на равни интервали, но не по-малко от 4 часа. Лекарството не бива да се приема повече от 2 седмици, а ако лечението е неуспешно, се консултирайте с лекаря си.


За какво се използва Амоксиклав в стоматологията?


Амоксиклав е често предписание на стоматолозите, когато има налични зъбни инфекции и силен зъбобол придружен с подуване. При вадене на мъдрец и други стоматологични операции, също може да бъде изписан Амоксиклав. Той е добро решение, което е одобрено от стоматолозите.


Често задавани въпроси

 

1 – Мога ли да използвам Амоксиклав за лечение на пикочните пътища?
Да, можете да използвате антибиотика за лечение на пикочни пътища след консултация с лекар.
2 – Има ли ефект Амоксиклав срещу зъбобол и подуване?
Да, антибиотик Амоксиклав се предписва често при силен зъбобол, подуване и инфекции.
3 – Какво друго лекува Амоксиклав антибиотик?
Амоксиклав антибиотик се справя ефективно с инфекции на горните и долни дихателни пътища, инфекции на пикочните пътища, инфекции на меките тъкани, пневмонии, бронхити и други.
4 – Откъде да закупим Амоксиклав антибиотик?
Амоксиклав антибиотик може да получи след лекарско предписание във всяка една аптека срещу представяне на рецепта. 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com