Бруксизъм. Скърцане със зъби

29 май, 2015


Бруксизъм. Скърцане със зъби
Скърцане със зъби
Ефекти на бруксизма
Изтриване на зъбите в следствие от бруксисъм

Бруксизъм е заболяване, свързано със стискане на долната челюст или по-познатото „скърцане” със зъби. Обикновено самото „скърцане” не е болезнено и заради това повечето хора дори не осъзнават, че го правят, но продължително прилаганият натиск върху челюстта и „търкането” между зъбите могат да доведат до много сериозни проблеми, свързани със зъбите и долночелюстната става.

Повечето хора „скърцат” със зъби само докато спят и в този случай състоянието се нарича „нощен бруксизъм” или „свързан със съня бруксизъм”. Има други обаче, които продължават да притискат силно челюстите си дори и през деня.

Най-често като причина за бруксизма се посочва стресът или преживявано безпокойство и тревоги, макар някои специалисти да смятат, че бруксизмът е най-вече вреден навик, който може да бъде премахнат. Има случаи обаче, при които, бруксизмът се появява като естествена реакция на тялото, когато зъбите не са подредени правилно и съответно не установяват контакт без притискане. Някои заболявания на мускулите на лицето или на нервната система, или страничните ефекти от приемането на антидепресанти също биха могли да предизвикат бруксизъм.

Хората с тежък бруксизъм могат да предизвикат счупване на пломби или повреждане на здрави зъби, защото когато зъбите се търкат едни в други, се износва зъбния емайл и дентинът остава незащитен. Зъбите стават много чувствителни, а при много тежък бруксизъм може да бъдат предизвикани нарушения във функциите на челюстта, главоболие (сутрин, при случаите, в които бруксизмът е нощен) или необясними лицеви болки.

Най-често хората, страдащи от нощен бруксизъм, разбират за това от тези, с които споделят една спалня, защото притискайки и търкайки зъбите си едни в други издават скърцащи звуци. Симптомите обаче, които усещат сами са: ритмични контракции в челюстните мускули, тъпо сутрешно главоболие, стегнати и болезнени мускули на челюстта и болезнена челюстна става, които могат да затруднят отварянето на устата,особено сутрин, продължителна лицева болка. Понякога продължителното притискане може да предизвика подуване (уголемяване) на долната трета на лицето, защото мускулите там стават по-големи.

За да бъде предприето адекватно лечение, трябва да бъде установена причината, поради която е настъпил бруксизмът. Ако лекарят Ви по дентална медицина прецени, че състоянието се дължи на преживяван стрес, той може да Ви насочи към специалист, който да Ви помогне да го преодолеете като същевременно с това лекува нанесените по зъбите щети. В много от случаите се изработва специална силиконова шина, която при поставяне в устата пречи зъбите да бъдат търкани едни в други. При бруксизъм, причинен от неправилно подреждане на зъбите, се налага лечение, което да премахне проблема и да създаде необходимите контакти между зъбите, за да бъде прекъснато триенето. Понякога се налага изграждането на нови зъбни корони и повърхности и направа на шини, които да придържат зъбите на правилното им място. Обикновено, бруксизъм причинен от дентален проблем престава веднага след отстраняването му, а такъв, причинен от стрес може да трае години. 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com