Кларитромицин антибиотик

19 април, 2023


Кларитромицин антибиотик
Кларитромицин антибиотик

Кларитромицин 500mg антибиотик се дава по лекарско предписание за лечение на различни видове инфекции, сред които такива на долните дихателни пътища, бронхит, пневмония и други. Антибиотикът е много подходящ за борба срещу респираторни инфекции, придобити извън болнично заведение. Използва се още срещу кожни инфекции и язва на дванадесетопръстника.

 

Какво представлява Кларитромицин 500mg антибиотик?


Кларитромицин е ефективен срещу множество микроорганизми, каквито са Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Listeria monocytogenes, Haemophilus influenzae, Helicobacter pylori и много други. Показва добро действие срещу умерени до средно тежки инфекции и влияе положително при унищожаването на вредните бактерии, които смущават долните дихателни пътища и кожата.


Този антибиотик се предписва и от стоматолози при одонтогенни зъбни инфекции, които са причинени от бактериалната флора на зъбната кухина. Ето защо, не бива да се учудвате, ако вашият стоматолог ви изпише Кларитромицин за лечение на инфекции в устата или челюстта.


Какво е важно, преди да приемете Кларитромицин 500mg антибиотик?


Не бива да приемате Кларитромицин, ако имате свръхчувствителност към веществото или следващите лекарствени продукти: пимозид, цизаприд и терфенадин. В случай на проблем, е нужно да се консултирате с вашия личен лекар, който ще ви назначи правилната терапия.
Имайте предвид, че Кларитромицин се отделя чрез черния дроб и бъбреците. В случай че имате нарушена бъбречна или чернодробна функция, се консултирайте със специалист, преди да започнете лечение с Кларитромицин. Лекарят може да смени медикамента с друг вид антибиотик.


От голяма важност е да приемате антибиотика, точно както е предписан от вашия лекар. Специалистът ще прецени, каква е подходящата дозировка и колко време да трае терапията. Не взимайте повече лекарства от това, което ви е предписано, тъй като може да се появят нежелани реакции и последици. Преди да използвате Кларитромицин прочетете листовката на антибиотика.


Предпазни мерки при прием на Кларитромицин 500mg антибиотик?


За да намалите риска от нежелани реакции и взаимодействия с други лекарства, трябва да сте много внимателни, когато приемате Кларитромицин. Ето и в кои случаи се налага спешна консултация с личния ви лекар, който може да назначи друг медикамент за вашето лечение:


• Ако имате проблеми с бъбреците;
• Ако имате проблеми с черния дроб;
• Ако сте свръхчувствителни към Кларитромицин;
• Ако сте свръхчувствителни към помощните вещества;


В изброените случаи, не се колебайте да се обърнете към медицинско лице, което да вземе предвид вашите заболявания и чувствителност към определени медикаменти. Само по този начин ще избегнете възможни алергични прояви, отрицателни реакции и други здравословни проблеми.


Използване на други лекарства заедно с Кларитромицин


Информирайте лекаря или фармацевта си, ако се каните да използвате Кларитромицин 500mg и в същото време се лекувате с някои от лекарствата, които ще посочим по-долу. Тези взаимодействие могат да бъдат опасни и да понижат качеството на лечение. И, за да сме още по-подробни ще ви съобщим, с кои лекарства трябва да се внимава при едновременно лечение с този антибиотик:


• Теофилин;
• Варфарин;
• Дигоксин;
• Триазолам;
• Мидазолам;
• Рифабутин;
• Фенитоин;

• Ерготаминови производни;


Не е абсолютно невъзможно да приемате тези лекарствени средства заедно с Кларитромицин, но процесът на лечение трябва да бъде контролиран и да се определят нужните дози. Ето защо, е необходимо да потърсите съдействие от вашия лекар, който да назначи съответното лечение. 


Как се приема Кларитромицин 500mg антибиотик?


Приемът на Кларитромицин трябва да бъде съобразен с лекарското предписание. Взимайте медикамента, точно както са ви го изписали, без да намалявате или превишавате дозировката. В зависимост от заболяването, антибиотикът може да се даде в различна доза за деца и възрастни.


В листовката към медикамента ще откриете допълнителна информация относно дозировката при използване на медикамента за лечение на респираторни и кожни инфекции, пациенти с язва на дванадесетопръстника и други. Ако се използва за лечение на зъбни инфекции, то тогава стоматологът ви ще назначи точната доза, така че инфекцията да бъде туширана в даден срок.


За какво се използва Кларитромицин в стоматологията?


Най-често медикамента се предписва от стоматолозите за лечение на одонтогенни (зъбни) инфекции, които причиняват проблеми в устната кухина. Може да се приложи за премахване на зъбни отоци, болки и проблеми в областта на челюстта. Вашият стоматолог ще ви даде допълнителна информация относно начините за използване на Кларитромицин антибиотик.


Често задавани въпроси


1 – Мога ли да използвам Кларитромицин за лечение на язва?
Да, медикаментът се бори ефективно срещу Helicobacter pylori, който е основен причинител на язвата на дванадесетопръстника. Антибиотикът се дава в комбинация с други лекарства.
2 – Има ли ефект Кларитромицин срещу зъбобол и подуване?
Кларитромицин е чест избор на стоматолозите при лечение на инфекции възникнали в устата и челюстта на пациента. Ето защо, може да ви бъде предписан от специалист по зъбни болести.
3 – Какво още лекува Кларитромицин 500 мг антибиотик?
Антибиотикът може да бъде предписан за лечение на бронхит, пневмония, кожни проблеми и много други.
4 – Откъде да закупим Кларитромицин 500mg антибиотик?
Този медикамент е наличен в повечето аптеки и се дава, след като представите рецепта, която е връчена от личния ви лекар. Лекарството не се продава свободно, без лекарско предписание.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com