Как да помогнем на бесарабските българи в Украйна?

27 февруари, 2022


Как да помогнем на бесарабските българи в Украйна?
Карта на населяващите бесарабски българи в Украйна
Бесарабските българи в Украйна са запазили българските традиции през поколенията

Поради военния конфликт породил се между Русия и Украйна много хора търсят безопасно убежище и емигрират от Киев и всички части на Украйна. Както добре знаете там е най-голямото българско малцинство в чужбина състоящо се от минимум 300 000 българи, голяма част от които бесарабски българи. Това са хора, запазили българските традиции и българщината през поколенията и имащи силна емоционална връзка с България.

 

Сега е времето да покажем, че ние знаем за бесарабските българи, подкрепяме ги и искаме те да се завърнат в своята истинска родина, където ще бъдат в безопасност.


Разбира се тази кампания не е само за бесарските българи, а за всички украинци и малцинства, които са в опасност на територията на Украйна и търсят военно убежище.


В момента тече благотворителна кампания на Българският Червен Кръст и Центъра за Бесарабските българи в Украйна. Събират се дрехи, лекарства, превързочни материали и всякакви стоки от първа необходимост.


Двата адреса, на които се приемат даренията са:
Център - ул.Цар Калоян 8, ет.М, офис 3 Център на Бесарабските българи в България (тел. 0888682543, Райна)
кв. Витоша, ул. Константин Петканов 6, сутерен (тел. 0894882332, Маша)
Който има желание да организира сборни пунктове в други градове - направете го и пишете на посочените места с лице за контакт.


Станицата на Центъра за Бесарабските българи в Украйна (ЦБББ) в Фейсбук е https://www.facebook.com/centarbbbg Там се предоствавя актуална информация за благотворителните кампании и има контакти на легитимните организации за помощ.
Българското правителство е разработило единен информационен портал към Министерски съвет за помощ на български, украински и чуждестранни граждани - https://gov.bg/bg/ukraine


Споделяйте, за да достигнем до повече хора и да помогнем на нашите събратя
 

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com