Кофердам

26 септември, 2015


Кофердам
Кофердам на пациент
Зъбите се изолират посредством зъбни клампи, а рамката държи кофердама опънат
Изолация на зъб с кофердам и зъбна клампа тип пеперуда

Кофердамът представлява еластично платно, посредством което лекарят по дентална медицина изолира един или повече зъби от останалата, заобикаляща ги среда.

Използването на кофердам променя коренно условията на работа в устната кухина, тъй като след поставянето му, достъпът и видимостта до зоната, която предстои да бъде третирана, са много по-добри. Поставянето на кофердам дава и редица други преимущества: платното предпазва пациента от аспирация и поглъщане на дребен инструментариум, материали и други чужди тела, улеснява евакуирането на използваните за промиване течности и запазва оперативното поле сухо като служи за бариера на слюнката. Последната функция  е от изключителна важност, тъй като почти всички материали,използвани в денталната медицина, изискват  суха и чиста среда, за да бъдат приложени адекватно върху зъбните структури.

Най-често кофердамът е изработен от латекс, но има и такива, изработени от други материали. За да бъде позиционирано правилно, платното се поставя на рамка, която не му позволява да се измества от определената позиция. Рамката има U-форма и се поставя така, че горния ръб на кофердама да лежи на краят на раменете и. Посредством калибриран перфоратор, на платното се пробиват дупки, чийто брой съответства на броя на зъбите, които ще бъдат изолирани. Кофердамът се закрепва за зъбите с помощта на една или няколко метални клампи.

Препоръчително е поставянето на кофердам винаги, когато предстои кореново лечение, за да се гарантира сухотата, чистотата и стерилността на работното поле. Сухотата увеличава видимостта в работното поле и позволява използването на дентален микроскоп по време на лечението (което от своя страна подобрява качеството на работа),  стерилността увеличава процента на успеваемост на лечението в дългосрочен план. Изпълнявайки ролята на защитна бариера, кофердамът „стопира” бактериите от слюнката и не им позволява да се разпространяват върху зъба. Освен това материалите и инструментите, използвани за лечението, няма как да попаднат в гърлото на пациента, а всичко „под” кофердама (останалите зъби, меки тъкани, езикът) е защитено и изолирано от използваните за промивки химикали.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com