Кореново лечение на зъб

05 март, 2015


Кореново лечение на зъб
Ендодонтско лечение на зъб. Кореново лечение

Всеки един зъб е съставен от покриващ короната емайл, твърд слой дентин и мека тъкан, наречена пулпа. Пулпата заема кухина в сърцевината на зъба. Тя има две основни части - коронарна (в короната на зъба) и коренова (изпълваща каналите в корените на зъба). Пулпата е съставена от кръвоносни съдове, нерви и съединителна тъкан. Тя отговаря за подхранването и изграждането на зъба и зъбния корен по време на неговото развитие. При израстналия зъб пулпата има основно сетивна и подхранваща функция. При загуба на пулпата тези функции се поемат от обграждащите зъба тъкани.

Заради дълбоки кариеси, увредени зъбни корони, пукнатини или дори фрактури на зъбния корен, пулпата може да бъде инфектирана или възпалена. Възпалената пулпа се подува и създава напрежение във вътрешността на зъба, което пациентът усеща като болка. Много често възпалената пулпа предизвиква силна пулсираща болка, която тръгва от зъба и се разпростира до слепоочието или областта на ухото. В някои от случаите, когато пулпата е силно инфектирана, тя практически умира. Когато това се случи, болката в зъба може и да отшуми първоначално, но после да се завърне, разпростирайки се в околозъбните тъкани. Ако пулпното възпаление не бъде отстранено, то може да се разпространи и да предизвика гнойно възпаление на околните тъкани. Затова, при инфектирана и възпалена пулпа се налага извършването на кореново (ендодонтско) лечение.

Ендодонтско лечение представлява отстраняване на пулпата и запълване на заеманата от нея кухина в зъба с пластичен материал. Процедурата е безболезнена. Манипулацията започва с обезболяване на зоната на зъба посредством местна упойка. Чрез отнемане на твърди зъбни тъкани се осигурява достъп до пулпата, откъм дъвкателната повърхност на зъба. След това пулпата и нервите, които я изграждат,се отстраняват. Зъбът не може да усеща никаква болка, така че противно на разпространеното схващане, кореновото лечение не предизвиква болки, а ги премахва. Следващата стъпка от ендодонтското лечение е почистването на зъбните канали и дезинфекцирането им с антисептични препарати, което е последвано от оформянето им в правилна форма, която да осигури тяхното запълване и херметизиране. Веднъж оформени, кореновите канали се запълват с канало-пълнежни средства. Правилното запечатване на каналите е най-важната и съществена част от ендодонтското лечение, защото това ги предпазва от ново бактериално заразяване. За да се подпомогне лечението на бактериалната инфекция и отстраняването на възпалението, след извършването на ендодонтската процедура понякога се налага предписването на антибиотици.  След запълването на кореновите канали се възтановява целостта на зъба посредством обтурация (пломба). В някои случаи когато разрушението на зъба е по-голямо, след приключване на лечението се налага изработването на нова корона, която да замени загубената и да гарантира пълното запечатване на зъба.

Няколко дни до седмица след кореновото лечение, е нормално пациентът да усеща минимален дискомфорт, изразяващ се в слаба болка, която обаче лесно може да бъде елиминирана с болкоуспокояващи (аспирин, парацетамол, ибупрофен или аулин).

Ендодонтско Лечение. Кореново лечение на зъб.


Download

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com