Ще изчезне ли зъбен абсцес ако взема антибиотици?

25 септември, 2021


Ще изчезне ли зъбен абсцес ако взема антибиотици?
Ще изчезне ли зъбен абсцес ако взема антибиотици?

Абсцесът е събиране на инфекциозна течност, която може възникне поради проникването на микроби след атакуване на комплекс тъкани. Стоматологичният абсцес се намира в корените на зъба. За да разберете образуването на стоматологичния абсцес, е важно да знаете какво го е предизвикало първоначално.

 

Как се появява абсцеса на зъб?

 

Микроорганизмите стигат до повърхността на зъба, ако не се предприемат мерки за устна хигиена. Тези микроби имат способността да секретират киселини, които разграждат слоевете твърда тъкан на зъба (емайл и дентин). Щом започне гниенето на зъба, колкото по-дълбоко достигне, толкова по-болезнено е. Пулпата, намираща се в ядрото на зъба, е защитена от емайла и дентина. Когато гниенето достигне пулпата, болката се увеличава, като се усеща от нерви и кръвоносни съдове в пулпата. Цялата пулпна камера е нападната от микроби и част от пулпата в корените бързо се инфектира.

 

Микробите, които обикновено се намират при зъби с абсцес са такива, които могат да оцелеят и при наличието, и при липсата на кислород. Освен гниенето, зъб, който е бил лекуван, но неправилно запечатан, или зъб, който е бил счупен, също са някои от често срещаните начини, чрез които микробите могат да причинят абсцес. Така става важно да се елиминират тези микроби. Това се прави основно чрез хирургични интервенции, при които зъболекарят извършва лечение на кореновия канал.


 

Антибиотична терапия в комбинация със стоматологично лечение

 

Абсцесът трябва да се изцеди, когато пациент се покаже с подуване, болка и зачервяване, свързани със зъба. Това изцеждане се прави чрез пробиване на отвор в зъба, за да може да се изцеди абсцесът. Каналите на корена се промиват с определени течни медикаменти, които премахват всички остатъци и биофилми, причинени от микроба. Поставя се подходящ медикамент в каналите, който предотвратява повторна инфекция на зъба. В процеса на това лечение, което може да се извърши за един или максимум три часа при зъболекар, стоматологът ще посъветва пациента да взема антибиотици, чийто курс на лечение е от 2 до 3 дни.

 

Избраните антибиотици за зъбни абсцеси са такива, че се целят в по-широк набор от микроорганизми и не причиняват никакви обратни реакции при консумация. Амоксицилин, Метронидазол, Цефалоспорините и Клиндамицин са някои от най-често използваните опции за лечение за спиране на разпространението и елиминиране на микроорганизмите. Дозировката на всеки от тях варира, базирайки се на фармакологичните им ефекти върху тялото. Трябва да се попита пациента за историята на алергиите му към някое от лекарствата. Базирайки се на възраст и наличието или отсъствието на системно състояние, на пациента се предписват антибиотици.

 

Може ли да се лекува зъбен абсцес само с антибиотици?

 

Ако пациент посети зъболекар и се окаже, че е с абсцес, предписването на антибиотици само по себе си няма да действа като постоянно решение. Подуването може временно да регресира и пациентът може да се почувства в по-добро състояние. Обаче основната причина за абсцеса все още не е елиминирана и затова може да се случи повторна инфекция, когато пак се натрупат микроби по загнилите, счупени или отворени повърхности на зъбите.

 

Дълго време се предписват антибиотици за зъбни абсцеси. Сега започваме да наблюдаваме, че определени видове микроби са развили резистентност към някои често предписвани антибиотици. В такива случаи е възможно стоматологът да превключи към алтернативен антибиотик или може да даде съчетание с друг антибиотик. Рецептата за антибиотици споменава дозата, която би трябвало да приеме пациентът. Ако се приеме повече от предписаното, е възможно пациентът да развие странични ефекти и хиперчувствителни реакции. Пациенти с история с предишни импланти, сърдечни, бъбречни или белодробни операции трябва най-вече да вземат напредвид предписаната от стоматолога им дозировка.


 

Терапията с антибиотици помага ли при болката от зъбен абсцес?

 

Зъбният абсцес има много добра прогноза, когато се извърши интервенция при диагностицирането му. Ако обаче се игнорира, този абсцес може да атакува съседни области на зъбите и да доведе до септицемия (отравяне на кръвта). Може определени части на лицето да се инфектират, подуят и в последствие, да са необходими операции за изцеждането им. Антибиотиците са полезни за ограничаване разпространението на микроорганизми. Но те не трябва да са единствената причина за елиминиране на абсцеса. Затова посещение при зъболекаря след наблюдение на разядено място на зъбен абсцес трябва да е задължително.

Коментари

Напишете първия коментар в тази статия

Моля, регистрирайте се, ако искате да коментирате
 

Партньори и спонсори

© 2020 Dental.bg Всички права запазени 

DentaGama.com